SURDULIČANI ODLUČNI DA PREMESTE FABRIKU MINERALNE VUNE:  Analize šokirale stručnjake, trovanje prevršilo sve granice
Foto: Profimedia

EKOLOŠKA BOMBA

SURDULIČANI ODLUČNI DA PREMESTE FABRIKU MINERALNE VUNE: Analize šokirale stručnjake, trovanje prevršilo sve granice

Srbija -

SUDRULICA - Bes meštana Surdulice i lokalnih vlasti, koji smatraju da fabrika za proizvodnju građevinskog materijala „Knauf insulation“ zagađuje životnu okolinu, ne stišava se. Lokalni parlament je, naime, još jednom doneo odluku o njenom preseljenjuu, ukoliko se pod hitno ne zaustavi, kako je zaključeno, emitivanje štetni gasova i materija.

Otpadna voda iz „Knaufa“ crvene boje, koju su Surduličani nazvali „ekološka bomba“, uliva se u reku Vrlu, a Vrla u reku Južna Morava. Fabrika proizvodi izolacionu mineralnu vunu

foto: Profimedia

Konačno je, zaključeno je, utvrđeno da ova fabrika svakodnevno u vodu i vazduh ispušta enormne količine štetnih sastojaka, zbog čega su joj meštani dali ime „ekološka bomba“

Iz Surdulice je, kao grom iz vedra neba, u javnosti odjeknula informacija koja glasi: ukoliko se fabrika mineralne vune „Knauf insulation“ ne bude pridržavala zaključaka sednice SO, biće preduzete hitne mere za njeno izmeštanje sa teritorije ove opštine.

Zaključcima se sednice Skupštine opštine Surdulica od 4. decembra privedena je, zapravo, kraju sistematska i organizovana akcija koju je, na inicijativu Mesne zajednice Belo Polje, gde je stacionirana fabrika, jula ove godine, povela lokalna vlast u Surdulici, protiv firme koja je jedan od najvećih zagađivača životne sredine na jugu Srbije.

foto: Profimedia

Sa odlukom lokalnog parlamenta da se ovaj zagađivač „protera“ iz opštine Surdulica, upoznate su matična fabrika u Belom Polju, direkcija u Beogradu i centrala ove multinacionalne kompanije u Nemačkoj.

Kako je sve počelo

Sve je počelo 12. jula „petrovdanskom“ sednicom SO Surdulica, koja je održana u Božici i na kojoj su odbornici i pozicije i opozicije, na predlog odbornika Saše Miloševića iz MZ Belo polje, izglasali odluku da se „u cilju očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi, Knauf Insulation, proizvodni pogon u naselju Belo Polje, izmesti van opštine Surdulica“.

Za razliku od svih dotadašnjih inicijativa i akcija „protiv Knaufa“, ovoga puta su lokalne strukture vlasti angažovale kompetentne naučne institucije i pojedince, a uporedo je pokrenuta peticija, koju je, za mesec dana, potpisalo preko 6.000 građana Surdulice.

U međuvremenu je zaključak sa sednice SO digao na noge i šokirao direkciju kompanije „Knauf insulation“ u Beogradu. Naš izvor kaže da je ceo slučaj dospeo do nemačke ambasade i vrha vlasti Srbije, pa su posle toga odbornici u Srbiji vladajuće SNS kolektivno povukli svoje potpise, njih 13 od ukupno 35, koliko broji surdulička skupština.

Naučni dokazi

A pre druge skupštinske odluke, lokalna vlast je za ispitivanje stanja zagađenosti vazduha i vode, angažovala Institut za zaštitu rada iz Novog Sada, s jedne, i dr Mirjanu Anđelković Lukić, dipl. inž. tehnologije, sudsku veštakinju za požare, eksplozije i havarije, s druge strane.

Lukićeva je, inače, rođena Surduličanka, diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Radila je u vrlo respektabilnim ustanovama kao što je Vojno-tehnički institutu. Danas se bavi ratnom ekologijom i ispitivanjem posledica NATO agresije, o čemu je objavila četiri knjige.

„Sve je tu dokazano. Pored niza štetnih sastojaka, među kojima su neki izuzetno kancerogeni, pri proizvodnji kamene vune, iz „Knaufa“ se u životnu sredinu izbacuju enormnim količina fenola, formaldehida, hlorovodonika… koji su u Evropi davno zabranjeni u proizvodnji“, skreće pažnju doktorka Anđelković.

U Institutu kažu da su sve rekli u prezentaciji, koja je plod višemesečnog ispitivanja vazduha, vode i otpada iz kruga fabrike, kao i onog kojim su posipani neki seoski putevi, ali ipak dodaju da su zbunjeni ovakvim katastrofalnim rezultatima koje njihovi stručnjaci nigde do sada nisu registrovali.

Predstavnici „Knaufa“ iz Surdulice su prisustvovali, kako nam je rečeno u tamošnjoj fabrici, sednici Skupštine opštine, ali im nije dozvoljeno da iznosu svoje stavove i rezultate

Upravo zbog takvih rezultata, odbornici SO Surdulica su, na sednici 4. decembra, obavezali rukovodstvo fabrike u Belom polju da „preduzme sve tehničko-tehnološke mere kako bi se koncentracija zagađujućih materija svela na propisane granične vrednosti“.

foto: Profimedia

„To nije dovoljno. Od 37 fabrika ove kompanije, koje posluju u 15 zemalja sveta, samo je ova u Surdulici u naseljenoj zoni, a sve ostale su na periferiji gradova, daleko od očiju javnosti“, kaže doktorka Anđelković i pita se kako to da ova respektabilna fabrika, od 2005. godine kada je stigla u Surdulicu, do danas nije pribavila takozvanu Integrisanu dozvolu za rad, u kojoj su objedinjeni svi propisi koji vladaju u zemljama Evropske unije.

Knauf demantuje

Iz Knaufa su se nedavno oglasili povoodm prve skupštinske odluke i izneli rezultate merenja koje možete pogledati ovde

Surduličani traže seobu Knaufa odakle stižu uveravanja da nema zagađenja

Inače, u izjavi za Jugmediu Tihomir Civkarovski, generalni direktor „Knaufa“ kazao je da ova firma radi po zakonu, da po zakonu dva puta godišnje vrši merenja, ali i vanredna, po potrebi, i da su svi parametri u granicama dozvoljenih.

„Mi ćemo i sada posle najnovije odluke lokalne skupštine vršiti merenja. Naša je namera da kao i do sada sarađujemo sa lokalnim vlastima i da stalno unapređujemo mehanizme zaštite životne sredine“, kazao je Civkarovski.

ILUSTRACIJA, foto: Profimedia

Na pitanje Jugmedie o navodnim reakcijama nemačke ambasade i vrha vlasti Srbije odgovorio je da – nema komentara.

Šta surdulica ima od Knaufa?

U letku koji je letos, tokom potpisivanja peticije, deljen građanima Surdulice, zapisano je :

Šta Surdulica ima od “Knaufa?

IMA misiju gasova iz njenih dimnjaka, najmanje milijardu kubnih metara dimnih i ostalih gasova tokom proteklih godina. S tim gasovima u atmosferu i okolinu odlazi više desetine tona opasnih kiselina – hlorovodonika, (HCl), fluorovodonik (HF) i sumporvodonika (SO2), svi veoma toksični i agresivni (izazivači kiselih kiša, raznih bolesti, a među ostalim i kancera), nepoznate količine kanceroznog fenola i formaldehida i otrovnih dioksina (najopasnijih jedinjenja koja izazivaju kancer), prekoračenje dopuštenih emisija za nekoliko stotina, čak hiljade posto.

IMA ispuštanje radioaktivnih komponenti u atmosferu od uvoznog vulkanskog kamena za proizvodnju kamene vune. IMA trajno ekološki uništenu okolinu (prema studiji Rockwoola), IMA zagađenje podzemnih voda i reke Vrle fenolima i otpadnim kiselinama, koje piju građani Surdulice i Vladičinog Hana! IMA kisele kiše koje uništavaju naše voćnjake i povrtnjake. IMA smanjenje vrednosti svih naših nekretnina u blizini fabrike. IMA nemogućnost bilo kakve ekološke proizvodnje i razvoja turizma. IMA brdo jalovine od proizvodnje u krugu fabrike, koje je svake godine sve više, iz koga kiše spiraju otrovne materije i zagađuju podzemne vode.

IMA povećanje broj obolelih od najtežih bolesti. Ove godine, od 1. januara do 23. avgusta u Surdulici su obolele su 244 osobe od karcinoma, od toga sedmoro dece!

Tražimo da se fabrika izmesti sa područja Surdulice, jer prema propisima Evropske unije, takva fabrika može da postoji na jednom mestu samo deset godina, a u Surdulici je taj rok istekao.

Mesna zajednica Belo Polje

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track