ČAČANSKA OPOZICIJA PODNOSI TUŽBU ZBOG NOVOGODIŠNJE JELKE OD 30.000 EVRA: Tvrde da je tender namešten i da se neko ugradio u cenu
Foto: Facebook/Printscreen

nova afera sa jelkom

ČAČANSKA OPOZICIJA PODNOSI TUŽBU ZBOG NOVOGODIŠNJE JELKE OD 30.000 EVRA: Tvrde da je tender namešten i da se neko ugradio u cenu

Srbija -

Predstavnici opozicionih stranka u Skupštini Čačka - Dveri, Nova Srbija i grupa građana "Za napredniji Čačak", najavili su danas da će podneti krivične prijave protiv nadležnih u čačanskom Javnom preduzeću "Gradac" zbog novogodišnje jelke u centru grada koja je koštala oko 30.000 evra.Opozicione stranke optužili su na zajedničkoj konferenciji za novinare gradsko rukovodstvo i čelnike "Gradca" da su sproveli namešten tender za kupovinu dekorativne novogodišnje rasvete i novogodišnje jelke, da je jelka "višestruko preplaćena" i "da se neko ugradio u cenu".

Novogodišnja rasveta u Čačku plaćena je sedam miliona dinara, od čega je jelka koštala 3,5 miliona dinara. Predstavnici opozicije rekli su da je u tenderskoj dokumentaciji detaljno navedeno kako treba da izgleda jelka a okačena je i fotografija jelke koju proizvodi samo jedan proizvođač.

Oni sumnjaju da se na taj način uzima deset odsto od 70 miliona dinara koliko je Vlada Srbije odobrila Čačku iz budžetske rezerve tokom ove godine.

Odbornik Dveri Dragan Ćendić rekao je da je pre nekoliko meseci Vlada Srbije odobrila Čačku dodatnih 70 miliona dinara.

"Mi tek sada, nakon sprovedenog tendera, vidimo da taj trasfer od 70 miliona dinara ima svoju pozadinu, a to je da se nekome mora dati 10 odsto od tih 70 miliona dinara. Tih 10 odsto su upravo preko dekoratitne rasvete vraćene NN licu", rekao je Ćendić. On je dodao da je u tenderu koji je sproveo "Gradac" detaljno opisana kako jelka treba da izgleda, koje je boje, dimenzija i na kraju je postavljena fotografija.

"Vidi se da je namešten tender, a da je to tako, ista jelka kupljena je i u Užicu, gradu koji je takođe dobio sredstva iz budžetske rezerve Vlade Srbije", rekao je Ćendić. Opozicioni predstavnici sumnjaju da se iza firme koja isporučuje dekorativnu rasvetu nalaze visoki funkcioneri Srpske napredne stranke i da se na taj način finansira ova stranka. Šef odborničke grupe Nova Srbija Vladica Gavrilović rekao je da se na osnovu tenderske dokumentacije u kojoj je jasno stavljeno do znanja da jelka treba da bude određene marke, i kako da izgleda i kojih boja, pojavio samo jedan ponuđač.

"Uhvaćeni su sa rukama u medu. Imamo dokaze. Vidimo da su pare otišle iz našeg grada i mi kao odgovorni odbornici imamo zadatak da branimo svaki dinar naših građana", rekao je Gavrilović. Predstavnici opozicije podsetili su da se na velikom broju sajtova mogu naručiti novogodišnje jelke, veće od čačanske i sa više dekorativnih elemenata, za od 1.000 do 5.000 evra.

Predsednik grupe građana "Za napredniji Čačak" Aleksandar Radojević rekao je da je potrebno izmeniti postojeći Zakon o javnim nabavkama, kako bi se izbegli "namešteni tenderi". Gradonačelnik Čačka Milun Todorović negirao je sve optužbe opozicije, navodeći da je javna nabavka sprovedena po zakonu.

On je podsetio da je sedam miliona dinara za kupovinu dekorativne rasvete dobijeno iz budžetske rezerve Vlade Srbije i da će se nastaviti sa njenom nabavkom naredne godine.

Dodao je da su u budžetu za narednu godinu predviđena sredstva za kupovinu još novogodišnje rasvete, kako bi grad za vreme novogodišnjih i božićnih praznika bio reprezentativan.

"Ne smemo da se zatvorimo u neku učmalost, ne želim da prihvatim da smo provincija, nismo nikada bili i ne smemo nikad da budemo. Kultura, obrazovanje ali i estetika koja čini deo ambijenta je ono što ostaje kao vrednost svih nas i građana Čačka", rekao je Todorović.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KOLIKO KOŠTA JELKA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track