POGREBNICI U NIŠU OBUSTAVLJAJU ŠTRAJK: Na sahranjivanje će se čekati manje od nedelju dana
Foto: Dragan Kadić

pao dogovor

POGREBNICI U NIŠU OBUSTAVLJAJU ŠTRAJK: Na sahranjivanje će se čekati manje od nedelju dana

Srbija -

Radnici niškog pogrebnog preduzeća "Gorica" obustaviće sutra štrajk upozorenja koji su počeli pre 40 dana, pošto su dobili obećanje predstavnika grada da će njihov finansijski položaj biti hitno poboljšan, a policija i tužilaštvo ispitati sve zloupotrebe u tom preduzeću.

Mere za pomoć "Gorici" i njenim zaposlenim usvojene su na sastanku gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, resorno nadležnih većnika, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić i poverenika ASNS JKP "Gorica" Radeta Rašovića. On je dodao da su predstavnici grada obećali da će "već sutra uposliti nove radnike na ukopu" što će, dodao je, smanjiti čekanje na sahranjivanje pokojnika koje sada iznosi oko nedelju dana.

"Dosta dugo postoji zastoj u sahranjivanju isključivo zbog toga jer nemamo više radnika za te poslove. Samo šest radnika radi na ukopu i oni ne mogu više. Izdaju ih i telo i snaga", rekao je Rašović novinarima.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kazala je da sa predstavnicima grada dogovoreno da se sve obaveze prema zaposlenima u "Gorici" hitno isplate, uključujući i dug od 2,5 miliona dinara za jubilarne nagrade.

"Dogovoreno je da u naredna dva meseca nadležni državni organi preispitaju saznanja do kojih je došla Radna grupa budžetske inspekcije koja se radom 'Gorice' bavila prošle godine", kazala je Savić.

Ona je dodala da je Radna grupa još septembra prošle godine završila izveštaj, ali do današnjeg dana nije bilo reagovanja po tom dokumentu.

Gradski većnik Igor Vojinović je rekao da je interes grada da ima pogrebno preduzeće i da se sahranjivanje nesmetano odvija i dodao ;da je grad od 2016. godine u dokapitalizaciju "Gorice" uložio 334 miliona dinara.

"Na žalost, polovina tih para otišla je na troškove izvršenja i sudske troškove po tužbama radnika koji su iz 'Gorice' prešli u druga preduzeća", rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečima "Gorica" duguje javno-komunalnim preduzećima 120 miliona dinara i još oko 30 miliona dobavljačima.

"Decembarske zarade zaposlenima u ukupnom iznosu od devet miliona dinara uskoro će biti isplaćene tako da to se to ne može smatrati dugom preduzeća", izjavio je Vojinović.

On je kazao da izveštaj Radne grupe koja je ispitivala poslovanje "Gorice" nije mogao da bude obelodanjen zato što se radi o podacima koje policija i tužilaštvo tek treba da ispitaju.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track