PUNE RUKE POSLA ZA NOVOPAZARSKE INSPEKTORE: Za godinu dana 3.869 slučajeva, najviše se bore sa bespravnom gradnjom
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

rad inspekcija

PUNE RUKE POSLA ZA NOVOPAZARSKE INSPEKTORE: Za godinu dana 3.869 slučajeva, najviše se bore sa bespravnom gradnjom

Srbija -

Tokom prethodne godine zaposleni u Odeljenju za inspekcijske poslove u lokalnoj samoupravi Novog Pazara razmatrali su 3.869 predmeta. To odeljenje čine Odsek građevinske i saobraćajne inspekcije, Odsek komunalne i inspekcije za zaštitu životne sredine i Odsek za prinudna izvršenja rešenja, koji ukupno čine 18 inspektora i četiri šefa.

U izveštaju se navodi da su od tog broja po službenoj dužnosti imali 3.387 predmeta, da je bilo 482 zahteva stranaka, 30 žalbi na upravne akte, podneto je 220 predloga za pokretanje prekršajnog a 51 za pokretanje krivičnog postupka.

Osim toga, opštinski inspektori su doneli 3.312 rešenja i 428 zaključaka.

Odsek građevinske inspekcije i dalje se bori sa bespravnom gradnjom, te je tokom prošle godine popisano 2.522 objekta i prosleđeno nadležnom organu na ozakonjenje.

Oni su u redovnom inspekcijskom nadzoru podneli 51 predlog za pokretanje krivičnog postupka i doneli 94 rešenja o uklanjanju objekata, 56 rešenja o zatvaranju gradilišta, o čemu su 55 puta obavestili policiju.

U toj inspekciji navode da mnogi građani i pored izrečene mere o zatvaranju gradilišta nastavljaju radove, čime uvećavaju problem u daljoj proceduri uklanjanja objekata i samu realizaciju tog rešenja.

Odsek saobraćajne inspekcije obavio je 296 preventivnih inspekcijskih nadzora u oblasti javnog prevoza putnika, a utvrdio je i postojanje 210 registrovanih taksista u gradu, sa 340 vozila koja ispunjavaju uslove za ovaj način prevoza.

U radu sa pauk službom doneto je 154 rešenja o uklanjanju nepropisno parkiranih vozila i izdato 75 naloga za njihovo premeštanje, dok su kod javnog prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju utvrđena nepoštovanja reda vožnje, naročito u zimskom periodu kao i ukrcavanje i iskrcavanje putnika van autobuskih stajališta.

Komunalna inspekcija je tokom prošle godine obavila 354 nadzora zauzeća javnih površina, montažno demontažnih objekata i vanpijačne prodaje i podnela 110 prekršajnih prijava nadležnom sudu.

U oblastima kontrole radnog vremena, ispuštanja otpadnih voda, montažnih objekata, deponovanja komunalnog otpada, šuta i drva utvrđen je srednji nivo rizika, pa je obavljeno 117 inspekciskih nadzora i podneto 18 prekršajnih prijava nadležnom sudu.

Inspekcija za zaštitu životne sredine kod tri ugostiteljska objekta koji se bave spremanjem hrane utvrdila je nepostojanje dozvole za skladištenje otpada (otpadnog jestivog ulja), a kod svih proizvođača džinsa je uočeno nepostojanje ovlašćenog operatera koji bi preuzimao otpad, koji se skladišti na lokaciji vlasnika.

(Kurir.rs/Beta/Radio Sto plus)

Foto ilustracija Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja