PROSVETNA INSPEKCIJA: Niz nepravilnosti u radu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a o upisu rektorovog sina da odluči Univerzitet
Foto: Aleksandar Jovanović

vanredni inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta

PROSVETNA INSPEKCIJA: Niz nepravilnosti u radu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a o upisu rektorovog sina da odluči Univerzitet

Srbija -

BEOGRAD - Republička prosvetna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u radu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Fakultetu naložila pet mera za otklanjanje nezakonitosti i tri preventivne mere, a Univerzitetu da odluči o zakonitosti upisa sina rektora na doktorske studije, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"U inspekcijskom nadzoru utvrđen je niz nepravilnosti i sačinjen je zapisnik u kome je Fakultetu naloženo pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere, dok je Univerzitetu u Kragujevcu naložena mera da odluči o zakonitosti upisa A.A. na studije trećeg stepena školske 2012/2013. godine", navodi se u saopštenju.

foto: Aleksandar Jovanović

Dodaje se da je u Zapisniku dekanu fakulteta, kao i Univerzitetu dat primeren rok za otklanjanje utvrdjenih nezakonitosti.

"O postupanju i preduzetim radnjama dekan fakulteta je dužan da obavesti inspektore. Ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po merama za otklanjanje nezakonitosti, inspektori će doneti rešenje o obavezi otklanjanja nezakonitosti", navodi se u saopštenju i dodaje da će ministar preduzeti zakonom propisane radnje u slučaju da Univerzitet ne ispuni naloženo u slučaju A. A.

Krivična prijava protiv rektora u Kragujevcu na proveri

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu prosledilo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića jer se iz prijave ne može zaključiti da se radi o delu koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, odnosno Višeg suda.

Kako je rekla portparolka Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu Vesna Đorđević krivična prijava je prosleđena Osnovnom javnom tužilaštvu koje će izvršiti proveru da li u radnjama prijavljenog Arsenijevića ima elemenata krivičnog dela iz nadležnsti osnovnog tužilaštva za koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako su juče preneli lokalni mediji, krivična prijava odnosi se na postupanje aktuelnog rektora u odobravanju upisa na doktorske studije svom sinu dok je bio na čelu Medicinskog fakulteta.

Članom Zakona o visokom obrazovanju propisano je da samostalna visokoškolska ustanova poništava diplomu ukoliko se utvrdi da, izmedju ostalog, imalac diplome nije ispunjavao uslov za upis na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, odnosno uslove za sticanje odgovarajućeg akademskog ili naučnog naziva.

foto: Aleksandar Jovanović

Republička prosvetna inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu po podnescima u kojima su izneti navodi o sumnji na različite nezakonitosti u radu Fakulteta, kao i u radu rektora Univerziteta u Kragujevcu.

Među podnosiocima podnesaka je i bila i Agencija za borbu protiv korupcije i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Inspekcijski nadzor završen je 29. januara, a Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjen 2. februara i biće upućen danas Fakultetu, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track