KRAGUJEVAC: Grad se zadužuje još 5 miliona, 6 gradskih preduzeća biće spakovana u jedno
Foto: Aleksandar Jovanović

Odluke Skupštine grada Kragujevca

KRAGUJEVAC: Grad se zadužuje još 5 miliona, 6 gradskih preduzeća biće spakovana u jedno

Srbija -

KRAGUJEVAC - Pet preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac biće pripojeni jednom - "Čistoća", a Skupština grada Kragujevca danas je odobrila odluku o inicijativi za sprovodjenje statusne promene pripajanja.

Odlukom je predviđeno da "Čistoći" budu pripojena Javno komunalna preduzeća "Zelenilo", "Parking servis", "Gradska groblja", "Gradske tržnice" i Javno preduzeće "Urbanizam-Kragujevac".

Kao razlozi za pripajanje se navode racionalizacija javne potrošnje i konsolidacija preduzeća, smanjenje troškova poslovanja, i povećanje ekonomičnosti i efikasnosti.

foto: Aleksandar Jovanović

"Želimo da napravimo sistem koji je optimalan, funkcionalan, upotrebljiv apsolutno i pre svega na usluzi gradjanima Kragujevca, a jeftin koliko može da bude jeftin", rekao je obrazlažući koncept "šest u jedan" gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić u lokalnom parlamentu.

On je kazao i da je ovakva organizaciona transformacija neophodna i da bi se smanjio višak zaposlenih u lokalnom javnom sektoru.

Pripajanjem je predvidjeno da "Čistoća" bude "sticalac" kojem će biti preneta celokupna imovina i obaveze četiri javno-komunalna i jednog javnog preduzeća.

Prema rečima Nikolića, ovih pet preduzeća se gase kao pravna lica i ulaze u proces likvidacije kroz pripajanje, ali će zadržati svoj identitet.

"Više nećemo imati šest Nadzornih odbora, imaćemo samo jedan, nećemo imati šest direktora, imaćemo jednog direktora, imaćemo jednu knjigovodstvenu službu, imaćemo jednu službu za obračun zarade i jednu službu javnih nabavki", rekao je Nikolić.

foto: Zorana Jevtić

On je dodao da će inicijativa o pripajanju biti sprovedena za najviše mesec dana. Nikolić je kazao da je ideja da se u budućenosti u sistemu pripajanju nadju i "Vodovod" i Gradska agencija za saobraćaj.

On je rekao da će novo preduzeće imati promet od dve milijarde dinara godišnje. "Ako se uključi i Vodovod, to je već pet milijardi dinara. Dakle, pričamo o preduzeću koje će imati finansijsku snagu kakvu ima i grad Kragujevac sa svojim sopstvenim budžetom", rekao je Nikolić. Odbornici opozicije u kragujevačkom parlamentu oštro su kritikovali predlog i nisu podržali ovu inicijativu.

Odobreno novo zaduživanje grada za 5 miliona evra

Skupština Kragujevca odobrila je danas novo zaduživanje grada u iznosu od oko pet miliona evra, na ime dugoročnih i kratkoročnih kredita. Gradska vlast je najavila da je dugoročni kredit od 360 miliona dinara namenjen za kapitalne investicione rashode, a kratkoročni od 245 miliona dinara za finansiranje deficita tekuće likvidnosti.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je na skupštinskoj sednici da je dugoročni kredit od tri miliona evra namenjen kupovini objekta "Zastavin servis" za potrebe izgradnje nove glavne autobuske stanice u Kragujevcu.

"Banke su potvrdile da možemo da se zadužimo, ostaje da sa njima ispregovaramo što povoljnije uslove. Naš plan priliva i obima gotovine je takav da može da izdrži ovoliko zaduženje. U isto vreme, u skladu smo sa Zakonom o javnom dugu, što pokazuje i saglasnost koju smo dobili od Uprave za javni dug pri Ministarstvu finansija", rekao je Nikolić.

On je naveo da je kratkoročni kredit "rezervisan" za namirenje troškova izgradnje fiskulturne sale u Osnovnoj školi u Stanovu u vrednosti od oko milion evra, kao i za 135 zaposlenih u lokalnoj samoupravi koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE BIO RAZLOG NAPADA NA AMBASADU SAD U PODGORICI! Jauković u pismu porodici objasnio zašto je bacio bombu na ambasadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track