PARAĆIN I ĆUPRIJA ŽEDNI: Treći dan piju vodu iz cisterni jer je sa česme mutna
Foto: AP/Ilustracija

nije za piće i pripremu hrane

PARAĆIN I ĆUPRIJA ŽEDNI: Treći dan piju vodu iz cisterni jer je sa česme mutna

Srbija -

Uzrok zamućenja je najverovatnije zbog topljenja snega, podzemnih voda i nabujalih vodotokova

ĆUPRIJA/PARAĆIN - Zbog zamućenosti vode na izvorištu "Sveta Petka", odakle se vodom za piće snabdevaju Ćuprija i Paraćin, treći dana građani ova dva grada u Pomoravlju piju iz cisterni koje su postavljene ili kruže ulicama.

Javno preduzeće "Vodovod" u Paraćinu je angažovalo i traktore koji voze vodu. Voda u Ćupriji i Paraćinu nije za piće i pripremu hrane - tu odluku doneo je 14. marta Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Chupriji na osnovu rešenja Sanitarne inspekcije, izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Uzrok zamućenja je najverovatnije zbog topljenja snega, podzemnih voda i nabujalih vodotokova.

U ZZJZ rečeno je da je "mutnoća prešla maksimalno dozvoljenu granicu propisanu Pravilnikom o ispravnosti vode". Kontroliše se celokupan vodovod, bez obzira na izvorište i uzorke uzimamo sa više mesta, to radimo svaki dan, kažu u ZZJZ.

Kada svi uzorci, uzeti istog dana pokažu higijensku, fizičko-hemijsku i mikrobiološku ispravnost, propisanu Pravilnikom o ispravnosti vode, daćemo preporuku za njenu upotrebu, ističu u ZZJZ.

Velika Morava, kroz Pomoravlje je u opadanju. Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda, vodostaj Morave kod Chuprije je danas 283 centimetra, devet centimetara niži nego juče.

Kod Varvarina je 146, kod Bagrdana (Jagodina) 429 i kod Ljubičevsklog mosta (Požarevac) 111 centimetara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track