icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Srbi iz Talinovca odložili odlazak

Srbija 03.08.2012. 14:34h
Meštanin Branislav Milenković rekao je da je iseljenje najavljeno za 5. avgust, odloženo na desetak dana iako još nije otkriveno ko je i zašto ubio Jevtiće u njihovoh kući u tom povratničkom selu

TALINOVAC - Srbi iz sela Talinovac kod Uroševca na Kosovu, gde su u julu ubijeni supružnici Ljiljana i Milovan Jevtić, odložili su najavljeni odlazak iz sela posle razgovora s predstavnicima međunarodnih organizacija.

 

Meštanin Branislav Milenković rekao je da je iseljenje najavljeno za 5. avgust, odloženo na desetak dana iako još nije otkriveno ko je i zašto ubio Jevtiće u njihovoh kući u tom povratničkom selu.

 

Milenković je naglasio da Srbi žele da se, kako bi ostali u selu, najpre reši taj slučaj. Prema njegovim rečima, kosovska policija nije još otvorila podstanicu što je bio jedan od uslova da Srbi ostanu u selu. "Na odlaganje našeg odlaska uticao je prekjučerašnji sastanak s predstavnicima nekih međunarodnih organizacija koji su nas posetili u selu. Posle razgovora zamolili su nas da im zbog godišnjih odmora damo malo vremena da razgovaraju s predstavnicima nadležnih kosovskih institucija o našim zahtevima, ali i o obećanjima koje su predstavnici kosovskih vlasti nama dali", rekao je Milenković.

 

Ali, kako je dodao, ako u selu ne bude otvorena policijska ispostava, Srbi će morati da napuste selo. "Čim padne mrak, mi nigde ne izlazimo. Zato bi otvaranjem policijske podstanice nama bila pružena veća sigurnost i očekujemo da bi posle toga mogli da počnemo da obrađujemo naša imanja, jer sada sejemo samo po nekoliko ari bašti-okućnica", rekao je Milenković. Koordinator srpske opštine Uroševac Milan Janjić ranije je rekao da je u selu Talinovac pre rata 1999. živelo oko 300 srpskih porodica i da je povratak počeo 2006. kada su međunarodna zajednica i predstavnici Kosova obnovili 40 kuća u koje se vratilo 38 srpskih porodica. Milenković je kazao da sada u tom selu stalno živi osam srpskih porodica sa 17 članova i da ima onih koji povremeno dolaze u selo.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...