Među obolelima od žutice i prodavci hrane

Aleksinac

Među obolelima od žutice i prodavci hrane

Srbija -
U pitanju je epidemija kontaktnog tipa, ali su iz preventivnih razloga u selu Mozgovu, gde je registrovan najveći broj obolelih, postavljene četiri cisterne kako bi sprečili da se kontaktna epidemija ne nastavi kao hidrična, rekao načelnik epidemiološke službe Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović

ALEKSINAC - Načelnik epidemiološke službe Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović izjavio je danas da je 39 osoba obolelo od žutice tipa A, među kojima su i dva prodavca hrane iz Aleksinca i sela Mozgovo.

"U pitanju je epidemija kontaktnog tipa, ali su iz preventivnih razloga u selu Mozgovu, gde je registrovan najveći broj obolelih, 28, postavljene četiri cisterne, kako bi sprečili da se kontaktna epidemija ne nastavi kao hidrična", rekao je Živadinović.

Opštinski štab za vanredne situacije u Aleksincu odlučio je da iz preventivnih razloga zameni hlorinatore u rezervoarima iz kojih se stanovnici Mozgova snabdevaju vodom.

"Iako je najveći broj obolelih iz Mozgova, žutica se najpre javila u Aleksincu, gde je obolelo devetoro", kazao je Živadinović. Po jedna osoba obolela je od "bolesti prljavih ruku" u Donjem Ljubešu i Prćilovici, selima u alksinačkoj opštini.

Živadinović je naveo da su u julu registrovana dva obolela, u avgustu 13, a ovog meseca registrovano je još 24, među kojima 22 muškarca i 17 žena.

Među obolelima je sedam maloletnika od kojih je pet školskog uzrasta, napomenuo je načelnik epidemiološke službe.Prema rečima Živadinovića, o uzroku se pouzdano ne može govoriti, ali izbijanje epidemije se poklapa sa protokom mesec dana od održavanja vašara u Aleksincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track