Od 840 radnika Prvi maj napušta 820!
Foto: Kurir

Pirot

Od 840 radnika Prvi maj napušta 820!

Srbija -
Preostalih dvadeset radnika će u staroj firmi biti upošljeno na mestima čuvara i portira dok se i preostala imovina "Prvog maja", koju slovenačko-engleska kompanija "Aha Mura" nije kupila, ne rasproda

PIROT - Od ukupno 840 radnika "Prvog maja" iz Pirota, koliko ih je nakon privatizacije ove konfekcije od strane slovenačko-engleske firme "Aha Mura" ostalo u starom preduzeću, čak 820 njih opredelilo se za socijalni program.

Preostalih dvadeset radnika će u staroj firmi biti upošljeno na mestima čuvara i portira dok se i preostala imovina "Prvog maja", koju slovenačko-engleska kompanija nije kupila, ne rasproda.

Pre privatizacije u toj konfekciji radilo je 1.500 radnika. Nakon prodaje preduzeća englesko-slovenačkom investitoru, od ukupnog broja zaposlenih 840 je ostalo u staroj firmi koja je nastavila da postoji, dok je oko 550 prešlo u novoformiranu kompaniju "Aha Mura Prvi maj".

Prema rečima v.d. predsednika Samostalnog sindikata "Prvog maja", Nenada Jovanovića, od 820 radnika koji napuštaju firmu uz otpremnine, 618 se odlučilo za varijantu koja podrazumeva isplatu 300 evra po godini radnog staža.

"Po deset prosečnih republičkih zarada dobiće 83 radnika, dok će na tržište rada otići 107 zaposlenih koji imaju dve godine do penzije", rekao je Jovanović.

Konfekciju "Prvi maj" Pirot kupila je septembra prošle godine slovenačko-engleska kompanija "Aha Mura" koja već u svom vlasništvu ima slovenačku konfekciju "Mura". Za kupovinu tri proizvodne hale platila je ukupno 2,1 milion evra.

Među neprodatom imovinom "Prvog maja" nalazi se i pogon Trikotaže, maloprodajna mreža od 35 prodavnica širom zemlje, ali i hotel Stadion u Pirotu.

Pre kompanije "Aha Mura" piritsku konfenciju je privatizovao, doduše neuspešno, konzorcijum domaćih firmi Jabuka i Irva investicije, ali je ta privatizacija raskinuta zbog neispunjavanja ugovorom preuzetih obaveza od strane kupca pirotske konfekcije.

Kako bi se sačuvala imovina "Prvog maja" od izvršnih sudskih rešenja koja su poverioci aktivirali na osnovu potraživanja prema pirotskoj konfekciji, država je nakon raskida prve privatizacije uvela "Prvi maj" u proces restrukturiranja, u kome će se sve do prodaje kompletne imovine nalaziti stara firma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track