SMEDEREVO: Dosetke iz kuvarica u Noći muzeja
Foto: Damir Dervišagić

SMEDEREVO: Dosetke iz kuvarica u Noći muzeja

Srbija -
Kuvarice su obično stajale na zidu iznad šporeta i iznad limenog rezervoara za vodu sa slavinom, pred kojim su se ukućani umivali i prali ruke

SMEDEREVO - Noć muzeja, najmasovnija manifestacija kulture u Srbiji, održaće se danas na pet lokacija u Smederevu.Noć muzeja održava se po peti put u Smederevu. Manifestacija će otvorena od 18 sati postavkom etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevca.

Autor izložbe, etnolog Nataša Nikolić, izložiće "kuvarice", pamučna platna na kojima su domaćice vezle poruke ukućanima i gostima, poput "Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori!" Kuvarice su obično stajale na zidu iznad šporeta i iznad limenog rezervoara za vodu sa slavinom, pred kojim su se ukućani umivali i prali ruke. Postavka obuhvata 50 kuvarica pretežno nastalih tokom prve tri decenije prošlog veka. Izložbu prate vezilje koje će publici pokazati kako su nastajale kuvarice, a organizator je najavio da će i posetioci moći da se okušaju u vezenju.

Drugi sadržaj ovogodišnje Noći muzeja biće u Galeriji savremene umetnosti u kojoj će Mrđan Bajić otvoriti izložbu "Na lepom plavom Dunavu" od tri skulpture posebno izvedene za Noć muzeja. Smederevski Centar kulture pridružio se Noći muzeja izložbom fotografija na šetalištu u Ulici Kralja Petra Prvog, koja će tokom subotnje noći biti "Ulica sećanja" .

Organizator je naveo da se "Ulica sećanja" bavi predrasudama i odnosima starosedelaca i doseljenika. U Narodnoj biblioteci, četvrtom mestu dešavanja u Noći muzeja, biće predstavljena knjiga pesama penzionisane profesorke književnosti Miomirke Nešić. Peti sadržaj ove noći ponudiće Turistička organizacija grada otvaranjem vrata tvrđave despota Đurđa Brankovića. Uz svetlost baklji turistički vodiči će voditi posetioce kroz citadelu uz pripovest o životu u središtu nekadašnje srpske prestonice. Svi programi smederevske Pete noći muzeja su besplatni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja