Ambasador Ditman: Tesna saradnja Nemačke i Srbije i u oblasti kulture
Foto: Tanjug Printscreen

Nedelja nemačke kulture u Valjevu

Ambasador Ditman: Tesna saradnja Nemačke i Srbije i u oblasti kulture

Srbija -
VALJEVO - Nemačka i Srbija tesno sarađuju u oblasti politike i ekonomije, ali intenzivnu saradnju imamo, pre svega, u oblasti kulture, rekao je danas nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman prilikom otvaranja Nedelje nemačke kulture u Valjevskoj gimnaziji.

Nedelja nemačke kulture trajaće do 28. novembra, a organizuje se u okviru obeležavanja 145. godina Valjevske gimnazije.

Učenici i profesori, kroz kulturno-umetnički program na nemačkom jeziku, ambasadoru Ditmanu i gostima prikazali su šta to Valjevska gimnazija radi na planu boljeg učenja nemačkog jezika.

Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Valjevu, Ditman je nakon uvodnog programa i razgovora sa učenicima rekao da je povod za njegov dolazak obeležavanje 145 godina Valjevske gimnazije i šest godina saradnje te gimnazije i Nemačke u programu Pasć inicijative.

"Nemačka u okviru Pasch inicijative tesno sarađuje sa 24 škole u Srbiji i na taj način podržava nastavu na nemačkom jeziku. Ta saradnja odvija se kroz stručno usavršavanje nastavnika nemačkog, radionice, putovanja, razmenu učenika, nabavku udžbenika i opreme", rekao je Ditman.

On je ukazao da se saradnja ambasade sa raznim institucijama u Srbiji odvija i kroz podršku Gete instituta koji organizuje kulturne manifestacije i učenje nemačkog jezika, ali i sa drugim institucijama i fondacijama, koje daju stipendije za studije u Nemačkoj. "Jezik i kultura su most kako bismo naše odnose mogli još bolje negovati i intenzivirati. To je osnov naše saradnje", rekao je Ditman.

Direktor škole Vojislav Andrić se zahvalio na poseti i podršci koju ambasada Nemačke pruža školi, ali i svojim kolegama koje predaju nemački jezik koje, kako je rekao, omogućavaju da saradnja bude što intenzivnija. Valjevska gimnazija je jedna od 25 takozvanih PASCH-škola u kojima se posebna pažnja posvećuje učenju nemačkog jezika i nemačkoj kulturi.

Projekat PASCH-škole aktivan je u Srbiji od 2008. godine i koordinira ga nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa nemačkim kulturnim organizacijama koje su aktivne u Srbiji (Gete institut, DAAD, ZfA).Nemačke institucije pružaju tim školama podršku u personalu i materijalima za učenje, organizuju radionice i pomažu umrežavanje.

Studijska putovanja, kako za učenike, tako i za nastavnike, su posebno omiljena i nemačke institucije ih često organizuju za PASCH-škole. Samo u prošloj godini je 15 nastavnika bilo na obuci u Nemačkoj, a festival u Valjevskoj gimnaziji je i nastao kao produkt studijskog putovanja đaka.

U okviru programa Nedelje nemačke kulture, kroz izložbu, "Sva naša putovanja" biće prikazano devet putovanja profesora i učenika ove škole i to zahvaljujući pomoći Gete-instituta iz Beograda, a potom i prezentacija na nemačkom jeziku tih putovanja u Nemačku, Rumuniju i Hrvatsku.

U okviru ovog programa biće organizovana projekcija nemačkog dokumetražnog igranog filma, predavanje "Geteov prijem srpskih narodnih junačkih pesama" održaće dr Miodrag Loma, a u petak biće održan i koncert "Ples po žici u klasičnom stilu nemačkih autora" kvarteta MISS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track