BAKTERIJA UBICA HARA SRBIJOM: U svakom trećem selu piju vodu sa ešerihijom!
Foto: Shutter

Analiza Batuta

BAKTERIJA UBICA HARA SRBIJOM: U svakom trećem selu piju vodu sa ešerihijom!

Srbija -

Analiza vode za piće u ruralnim područija Srbije pokazala je da su u 33 odsto uzoraka bile prisutne bakterije, odnosno ešerihija koli, objavljeno je danas u Institutu Batut.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, je rekao da će ti rezultati poslužiti za iznalaženje najboljih rešenja koja će popraviti kvalitet vode u srpskim selima.

Reč je o prvom istraživanju zdravstvene ispravnosti vode za piće i sanitrano-higijenskih uslova u tzv. malim vodovodnim sistemima i individualnim bunarima u Srbiji po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rečeno je na tradicionalnom naučno-stručnom skupu "Batutovi dani" sa temom "Zdravstvena ispravnost vode za piće u ruralnom području Republike Srbije".

Rezultati laboratorijskog ispitivanja vode za piće pomenutih vodovodnih objekata ukazuju na mikrobiološku kontaminaciju u 33 odsto ispitivanih uzoraka odnosno prisustvo bakterije ešerihije koli.

Kombinovana analiza rezultata prisustva bakterije ešerihije koli i sanitarnih rizika izdvojila je oko 30 odsto seoskih vodovoda i oko 40 odsto individualnih bunara u kategoriju vodnih objekata koji zahtevaju mere sanacije višeg i visokog prioriteta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lončar rekao da je taj projekat veoma značajan doprinos poboljšanju zdravlja naše nacije.

- Ministarstvo zdravlja sa mrežom institututa i zavoda za javno zdravlje, Svetskom zdravstvenom organizacijom i UNECE pružili su stručnu i finansijsku pomoć za analizu stanja u vodosnabdevanju u ruralnim sredinama u Srbiji, uključujući i zdravstvene ispravnosti i sanitarno-higijenske uslove vodosnabdevanja - naveo je Lončar.

On kaže da će na osnovu rezultata studije biti određene mere koje će poboljšati kvalitet vode, te da će u tom smislu biti sačinjena lista prioriteta i polazna osnova za procenu troškova za sanacije seoskih vodovoda.Lončar je istakao značaj ispravnosti pijaće vode sa aspekta zdravlja, dodajući kao važan momenat potrebu edukovanja stanovništva i podizanja svesti o tom pitanju.

kako je naveo, Srbija, ipak, ostvaruje brz napredak na tom planu, ilustrujući to podatkom da je Zajednički sekretarijat SZO i UNECE predložio da Srbija predsedava Biroom Protokola o vodi i zdravlju od 2017. do 2019. godine.

- Srbija tako pokazuje svoju predanost u dostizanju ciljeva Agende za održivi razvoj do 2030. godine - naveo je Lončar.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, rekla je da je studija o ispravnosti vode rađena u prethodnih godinu dana, a da su najčešći sanitarni rizici na vodnim objektima nastali zbog odsustva sanitarne zaštite.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao primer je navela neograđena i neobeležena izvorišta, izvore zagađenja koji su u blizini izvorišta, poput nesanitarnih septičkih jama i stajnjaka, zatim odsustvo dezinfekcije vode za piće u 71 odsto ispitivanih seoskih vodovoda.

Problem je često, dodala je, u nestručnom i neadekvatnom održavanju i upravljanju sistemima za snabdevanje vodom.

Kroz istraživanje su identifikovani i kvantifikovani rizici koji mogu ugroziti zdravstvenu bezbednost vode za piće iz vodnih objekata u ruralnim sredinama i samim tim i zdravlje korisnika, navela je Jovanović.

Direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić, navodeći da je ta tema veoma značajna za sprovođenje Protokola o vodi i zdravlju, koji je Srbija ratifikovala 2013. godine, rekla je da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poklanja veliku pažnju Strategiji za upravljanje vodama i planu upravljanja vodama za sliv reke Dunav u Srbiji.

Ona je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede učestvovalo u donošenju Protokola za vodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track