BBC SNIMA DOKUMENTARAC U SRBIJI: Kikindske sove videće 500 miliona ljudi
Foto: Sasa Urosev

Stampi zvezda

BBC SNIMA DOKUMENTARAC U SRBIJI: Kikindske sove videće 500 miliona ljudi

Srbija -
Snimanje noćnih ptica grabljivica iziskuje veliki napor, ali je priča o najvećem zimovalištu ovih ptica na svetu za nas veoma izazovna- kaže producent Fredi Devas

KIKINDA - Ekipa serijala "One planet" u produkciji BBC, prestižne medijske kuće čiji dokumentarni filmovima o životinjama već decenijama gledaoce ostavljaju bez daha, u Kikindu je stigla sa razlogom!

Oni će do 5. februara snimiti dokumentarni film o najvećem zimovalištu sova ušarana svetu koje se nalazi u centru Kikinde. Producent Fredi Devas kaže za Kurir da je za ovaj neobičan fenomen čuo od sunarodnika Dejvida Linda, poznatog urbanog posmatrača ptica, koji je već nekoliko puta boravio u Kikindi:

- Snimanje noćnih ptica grabljivica iziskuje veliki napor, ali je priča o najvećem zimovalištu ovih ptica na svetu za nas veoma izazovna- priznaje Fredi i nastavlja:

- U produkciji serijala "One planet", priča o sovama biće predstavljena kao jedna od deset najznačajnijih urbanih sredina za boravak divljih životinja. Procenujemo da će ovaj dokumentarac i četvorominutni segment o sovama, videti čak 500 miliona ljudi. Planiramo da ga u Velikoj Britaniji emitujemo u sezoni 2016- 2017. Kako izgleda jedan dan sova ušara u centru Kikinde, potom će videti gledaoci u još oko 200 zemalja- nabraja Fredi.

Već tokom prvih dana snimanja, ekipa je našla junaka. Radi se o sovi koja se uvek odmara na istom mestu - na stablu kraj Gimnazije “Dušan Vasiljev”:

-Nazvali smo je Stampi. Na minimalnoj smo udaljenosti od sove. U nekim trenucima, Stampi deluje kao pravi pernati glumac. U Velikoj Britaniji velika je stvar kad u gradu vidite sovu. Doći ovde i videti na granama u centru grada stotine ptica koje su okružene ljudima, nešto je izuzetno - oduševljen je Fredi.

Veliku pomoć ekipi BBC i serijala „One planet“ pružaju stručnjaci Centra za zaštitu sova Srbije, na čijem je čelu Milan Ružić. On nema dilemu koliko će ovaj dokumentarac uticati na dalju popularnost nenametljivih pertnatih stanovnika Kikinde:

-Na medijskom planu ovo će, nema sumnje, biti korak „od sedam milja“ za dalju afirmaciju najvećeg staništa sova ušara na planeti- kaže Ružić.

Na stablima trenutno obitama 528 sova, ali se ne isključuje mogućnost da se njihova populacija poveća. Pre šest godina stručnjaci Centra za zaštitu sova Srbije izbrojali su čak 743 sove. One su u centru Kikinde pronašle bezbedno mesto, a u okolini grada, na njivama, ogromne količine hrane. Posebnom odlukom SO Kikinda, centar grada zaštićen je kao najveće zimovalište sova na svetu.

Nužna maksimalna zaštita

Eko turizam na koji Kikinda ozbiljno računa, za mene je nezamisliv bez maksimalne zaštite sova. To će omogućiti da u dužem vremenskom periodu, zaista od toga imate koristi. Mnogo ljudi dolaziće da vide vaše sove. Ključna stvar je sledeća. Ako budete poštovali sove, Kikinda onda može u dužem vremenskom period da očekuje benefite- izričit je Fredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track