BIOSKOP I KNJIGA PUSTI SAN: Prosečnoj vojvođanskoj porodici mesečno treba 56.057 samo da preživi
Foto: AP

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku

BIOSKOP I KNJIGA PUSTI SAN: Prosečnoj vojvođanskoj porodici mesečno treba 56.057 samo da preživi

Srbija -

NOVI SAD - Prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku.

Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, pokazuje nova publikacija Republičkog zavoda za statistiku. Ovo nije za čuđenje kada se uzme u obzir i zvaničan podatak da Vojvođani troše više nego što zarađuju.

Zavod je uradio detaljnu analizu ankete o potrošnji domaćinstava u 2015. godini, sa detaljnim podacima o prihodima, životnom standardu i navikama građana. Anketirana je 1.821 porodica u Vojvodini, koja u proseku mesečno raspolaže sa 54.641 dinara - plata čini oko polovine te sume, a veliki broj domaćinstava oslanja se i na penziju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poražavajuće je da prosečnoj vojvođanskoj porodici mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela. Sa tom sumom, koja je za oko 1.500 dinara veća od ukupnih prihoda, Vojvođani kupuju najosnovnije, a najmanje kvalitetne potrepštine. Na hranu i piće mesečno trošimo 20.334 dinara, a najviše kupujemo meso (i to piletinu), mleko, hleb i jaja, a najmanje imamo za ribu. Na alkohol i duvan mesečno potrošimo 2.486 dinara, a uglavnom se konzumira pivo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mesečno, prosečna vojvođanska porodica raspolaže sa 2.859 dinara za garderobu. Na komunalije mesečno potrošimo najmanje 9.241 dinar, a na lečenje oko 2.158 dinara. Anketirani Vojvođani naveli su da u bioskop mogu da odu jednom mesečno, a isto toliko puta mogu da posete frizerski salon ili restoran. Svaka anketirana porodica ima šporet i televizor, polovina poseduje računar (ali ne i internet), a poražavajuće je da značajan deo anketiranih ne poseduje mašinu za veš, zamrzivač, a kamoli mikrotalasnu ili mašinu za pranje sudova. Trećina anketiranih ima klima uređaj, kao i mobilni telefon.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ni polovina anketiranih nema automobil. Kada se svi podaci sumiraju, najviše novca izdvajamo za hranu i račune, a najmanje za obrazovanje i lična interesovanja (hobije, usavršavanje ili učenje stranih jezika, sport...). Najviše jedemo hleb i suhomesnate proizvode.

(Radio 021/Gorica Nikolin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track