ČUDO U SRBIJI: Ovo je grad u kome nema švercera u gradskom prevozu!
Foto: Zorana Jev

Sve je stvar mentaliteta

ČUDO U SRBIJI: Ovo je grad u kome nema švercera u gradskom prevozu!

Srbija -
U autobuse se ulazi samo na prednja vrata, a kartica se validira dva puta: na ulazu pred vozačem i pre izlaska iz autobusa. Ako zaboravite da je očitate drugi put, platićete više

SUBOTICA - U Subotici nije moguće švercovati se u gradskom prevozu, pa zato, kako objašnjava jedna Subotičanka, nikome ne pada na pamet da ne plaća kartu za prevoz.

U subotičke autobuse ulazi se samo na prednja vrata, a kartica se validira dva puta: na ulazu pred vozačem i pre izlaska iz autobusa. Ako zaboravite da je očitate drugi put, platićete više.

U Subotici postoji ”subus” kartica, koja radi po sličnom principu kao i “bus plus” kartica.

Nepersonalizovana kartica koju oni nazivaju ”elektronski novčanik” košta 400 dinara i dopunjava se kreditom. Svaka gradska vožnja košta 60 dinara, dok su na prigradskim linijama cene po zonama.

"Obavezno morate da uđete na prednja vrata i očitate karticu, ali važno je da ponovo očitate karticu kada izlazite. Ako to ne uradite skinuće vam se 90 dinara kredita, a ne 60", kaže prodavačica na šalteru.

Kod svakih izlaznih vrata nalazi se po jedan validator za očitavanje kartice na kraju vožnje (check out). Validatori nemaju ekran, osim jednog čitača koji se nalazi u sredini i služi za proveru kredita. On pokazuje i koja je sledeća stanica, ali to može videti i na unutrašnjim displejima.

Onaj ko nema ”subus” karticu, kupuje papirnu kartu kod vozača.

"Autobus ne kreće ako neko nema kartu ili ne plati", kaže Tanja Kropaj i dodaje da nikad nije videla raspravu putnika i kontrolora, piše "Blic".

Jedan Subotičanin, kaže da je sve stvar mentaliteta i da nikada nije ugledao putnika da ulazi na zadnja vrata kako ne bi platio kartu.

Mada, kako kaže i Subotičanima je trebalo vremena da se priviknu na validiranje pri izlasku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track