DECA U ŠAJKAŠU POŠLA U ŠKOLU: Prekrstili se, pa ušli na čas!
Foto: Zorana Jevtic

Đaci u strahu

DECA U ŠAJKAŠU POŠLA U ŠKOLU: Prekrstili se, pa ušli na čas!

Srbija -
Deca se plaše da će im opet pozliti, iako je zvanična dijagnoza masovnog onesvešćivanja koju je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i obrazovanja „kolektivna nesvesna psihosomatska reakcija“

NOVI SAD - Sveprisutan strah obeležio je prvi dan nastave u OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, u kojoj su pre deset dana đaci počeli masovno da se onesvešćuju iz nepoznatog razloga!Iako je Ministarstvo prosvete saopštilo da je uzrok tome „kolektivna nesvesna psihosmatska reakcija“, neki od učenika bili su toliko uplašeni da su se krstili pre ulaska u školu.I roditelji u grču- Kad se sve to dogodilo, bilo je strašno! Zavrtelo mi se u glavi i pala sam, a drugari su nas iznosili iz škole. Sada se osećam odlično, ali se veoma plašim da bi sve moglo da se ponovi. Valjda neće... - s nadom u glasu kaže M. D.I među ostalim osnovcima prisutna je bila jedna misao - da se horor koji su preživeli pre deset dana ne ponovi.- Bilo je strašno. Gledali smo kako nam drugari padaju na pod. Samo da se ne ponovi - rekao je učenik Z. N.Iako se očekivalo da će roditelji tokom jučerašnjeg dana ispratiti decu do škole, oni se ipak nisu pojavili. Međutim, deca kažu da su i kod njih primetila strah.- Roditelji su nam rekli da se ne plašimo i da će sve biti u redu - rekao nam je jedan od osnovaca bojažljivo, delujući kao da ni sam nije siguran da je to tako.Prvi put u istorijiNakon što je Ministarstvo prosvete juče saopštilo uzrok zdravstvenih problema zbog kojih je 44 dece primljeno u Dečju bolnicu u Novom Sadu, ministar Srđan Verbić je istakao da su stručnjaci odbacili moguće uzroke nesvestice oko kojih se spekulisalo.- Ostaje izvesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što stručnjake čini nemoćnim - rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.Međutim, čak i posle zvanične dijagnoze, ostaje činjenica da u celom ovom slučaju nedostaju neke informacije jer ako je dvadesetoro dece zadržano u bolnici, onda bi i lekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.

Direktorka školeDECI ĆE POMOĆI PEDAGOGDirektorka Mirjana Nikolić Mušicki priznaje da u školi postoji strah da se nešto slično ne ponovi.- Međutim, ako psiholozi i pedagozi postupe na pravi način, onda će se tako nešto sprečiti. Određene preventivne mere već su preduzete. Psiholozi i pedagozi će imati poseban pristup deci, a takođe su radili i na pripremi roditelja - kaže Mušicki i dodaje da su dobili potvrdu da je škola bezbedna sredina, te da sve funkcioniše normalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track