EKSKLUZIVNO OTKRIVENA TAJNA GROBA NEMAČKOG PODOFICIRA: Albert Brandl pokopan u selu kod Novog Pazara
Foto: Aleksandar Nićiforović

Porodica ponudila 20.000 evra ko otkrije gde je nemački vojnik

EKSKLUZIVNO OTKRIVENA TAJNA GROBA NEMAČKOG PODOFICIRA: Albert Brandl pokopan u selu kod Novog Pazara

Srbija -

Šefćet kaže da ga nagrada od 20 hiljada eura, koju nudi Brandlova porodica iz Nemačke ne zanima, ideja mu je da vojnikova porodica pronađe njegove posmrtne ostatke, da mu podignu spomen obeležje, kao što je i on to uradio svojim rođacima koje je iz osvete zbog ubistva Brandla pobila nemačka vojska 28. novembra 1944. godine

NOVI PAZAR - Šefćet Mustafić zna gde je grob ubijenog nemačkog podoficira Alberta Brandla, i za to ne želi nagradu. Zbog ubistva podoficira nemački vojnici mu ubili devet članova porodice!

Pedagog u penziji iz Novog Pazara Šefćet Mustafić tvrdi, i sa sigurnošću je za Kurir pokazao mesto, u blizini njegove porodične kuće, gde je ukopan nemački podoficir Albert Brandl.

Šefćet pokazuje gde je Albertov grob
Šefćet pokazuje gde je Albertov grob

Grob nemačkog vojnika za kojim tragaju mnogi Novopazarci, zbog obećane vredne nagrade njegove porodice, nalazi se u mestu Jerka, nadomak Novog Pazara.

Šefćet kaže da ga nagrada od 20 hiljada evra, koju nudi Brandlova porodica iz Nemačke ne zanima, ideja mu je da vojnikova porodica pronađe njegove posmrtne ostatke, da mu podignu spomen obeležje, kao što je i on to uradio svojim rođacima koje je iz osvete zbog ubistva Brandla pobila nemačka vojska 28. novembra 1944. godine.

Ovde je pokopan nemački vojnik
Ovde je pokopan nemački vojnik

Zbog ubistva nemačkog podoficira, Šefćet je pred kraj Drugog svetskog rata, na dan ubistva Alberta Brandla izgubio dedu, oca, strica i još šestoro članova familije.

- Bio je kraj rata. Nemački vojnici su se povlačili iz ovih krajeva. Jedna četa, na čijem čelu je bio Albert Brandl, u to smo sigurni, povlačila se iz Novog Pazara i došla je do mog sela, stigli su blizu moje porodične kuće.

Na njega je iz prikrajka otvorena vatra, i on je tu ubijen. Njegov ubica, inače meštanin ovog sela, pobegao je u šumu, pored puta kojim je išla velika grupa vojnika, priča Šefćet.

On kaže da je zbog tog čina, tragedija pogodila baš njegovu nedužnu porodicu.

- Nemački vojnici čuli su pucnjavu i našli su telo ubijenog Alberta u blizini moje kuće. Moja porodica u ovom selu čuvala je salaše sa žitom, nisu znali šta se događa. Vojnici su videli da u našoj kući gori lampa, i odmah su je opkolili. Ukućanima su naredili da ukopaju podoficira.

Moja majka pobegla je u obližnje selo, i tako se spasila, nosila je mene u stomaku. Moj otac, deda, stric i još šestoro bližih rođaka streljani su u dvorištu tog 28 novembra, zbog smrti Alberta Brandla, kaže Šefćet Mustafić.

Ubili mu porodicu iz osvete
Ubili mu porodicu iz osvete

Šefćet objašnjava da je u medijima čuo da porodica traga za njegovim grobom, te da za to nude nagradu.

- Na kraju nisam besan zbog velike tragedije. Ni taj vojnik nije kriv, nisu oni ubijali ljude. Da on nije ubijen, ne bi ni moja porodica. Kriv je meštanin koji ga je ubio ispred moje porodične kuće.

Želja mi je da i oni nađu mir, saosećam u njihovom bolu. Vrata moje kuće su im otvorena, ja ću im pomoći bez ikakve naknade, u bilo koje doba dana i noći.

Mesto gde je Albert ubijen u sačekuši meštana Jerke
Mesto gde je Albert ubijen u sačekuši meštana Jerke

Čuo sam da su pre dve godine dolazili u naš grad, raspitivali se, ali da nisu ništa saznali. Ja im kažem, njegov grob je pod jednom jabukom kod moje kuće, tu u prečniku od 3-4 metra.

Tu je sada stovarište građevinskog materijala. Baš tu jabuku, „Terđulu“ u ovom selu zvali su „Nemčeva jabuka“, zato što je on tu ukopan, rekao je Šefćet.

Šefćet s novinarom Kurira na mestu gde je ubijen nemački podoficir
Šefćet s novinarom Kurira na mestu gde je ubijen nemački podoficir

Šefćet, koji je rođen nekoliko meseci nakon ovog događaja kaže da mu je sve do detalja ispričala njegova majka, koja je kaže, bila mudra žena, i ona nije želela da se porodica sveti zbog tragedije u kojoj im je ubijeno devet članova familije.

Podsetimo, pre dvadesetak dana gradom se pronela priča da porodica ubijenog podoficira Brendla i Nemačko nacionalno udruženje boraca ne žale novac da pronađu njegov grob, jer je on jedan od retkih podoficira koji su poginuli u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Pazarci se bacili u potragu, obilaze stara groblja i raspituju se kod istoričara, kako bi došli do obećanih 20 hiljada evra.

Aleksandar Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track