FOTO ČITALAC KURIRA: Na šabačkom suncu 44 u plusu!
Foto: Čitalac Kurira

Vrućine ne jenjavaju

FOTO ČITALAC KURIRA: Na šabačkom suncu 44 u plusu!

Srbija -
Najtoplije grad u Srbiji danas je Beograd sa vrelih 37 stepeni

BEOGRAD - U Srbiji je danas najtoplije u Beogradu, gde je u 13 časova izmereno 37 stepeni, a najsvežije na Kopaoniku, gde je temperatura 21 stepen.

Međutim, čitalac Kurira iz Šapca slikom "tvrdi" da je u njegovom gradu još toplije - čitavih 44 stepena!

Na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Valjevu, Smederevskoj Palanci i Nišu izmereno je 36 stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).U Kikindi, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Kruševcu, Ćupriji i Leskovcu izmereno je 35 stepeni.

U Somboru, Banatskom Karlovcu, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji i Vranju izmerena su 34 stepena.U Zaječaru su izmerena 33, Dimitrovgradu 32, Sjenici 29, a na Crnom Vrhu i Zlatiboru 26 stepeni.RHMZ upozorio je ranije danas da će na području Srbije do 25. jula biti veoma toplo vreme u većini mesta sa najvišom temperaturom od 34 do 38 stepeni, a da će sunčano i veoma toplo biti i sutra sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 36 stepeni.

U Srbiji se sutra, uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde na severu, očekuju kratkotrajni pljuskovi i grmljavina, najniža temperatura vazduha kretaće se od 16 do 26 stepeni, a vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni.

I u Beogradu će sutra biti sunčano i veoma toplo vreme, sa umerenim, jugoistočnim vetrom, najnižom temperaturom vazduha od oko 25, a najvišom dnevnom oko 36 stepeni.U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 31. jula, u subotu biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, a krajem dana i u toku noći očekuje se lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom u severnim i zapadnim krajevima.

U nedelju će biti malo svežije vreme sa slabim i umerenim severozapadnim vetrom, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. U ponedeljak će biti pretežno sunčano i toplo vreme, a krajem dana i u toku noći očekuje se lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa pljuskovima i grmljavinom u zapadnim i severnim krajevima.U utorak će biti malo svežije vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, a u sredu sunčano, uz porast temperature vazduha.Krajem perioda očekuje se značajnije osveženje prvo na severu.

Saveti lekara: Hladovina, tečnost i lagana hrana

Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje tečnosti i lagane hrane, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji. Macura kaže da od 10 do 17 časova treba izbegavati direktno izlaganje suncu zbog visokog indeksa UV zračenja.

Portparol Hitne pomoći je savetovala adekvatno oblačenje, uzimanje osvežavajućih napitaka, minerala, natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a hroničnim bolesnicima umerenost u obavljanju fizičkih poslova.Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se mediteranska hrana, boravak u hladovini - parkovima i šumama i nekonzumiranje alkohola, nošenje boce i korišćenje cisterni sa vodom.

Potrebno je uzimati voće i povrće, stvarati promaju u stanovima, spuštati roletne, rashlađivati prostorije, uzimati voćne sokove, lubenice, dinje i sladoled, koristiti suncobran i lepeze, odmarati se i biti oprezan na kupalištima i u saobraćaju, savetovala je ranije Macura. Osobe, koje se vraćaju sa posla da, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track