(FOTO) VELIKI DAN ZA KOVAČICU: Otvorena izložba Karavan naive kroz Srbiju
Foto: Tanjug/tanja Valič

Evropa u malom

(FOTO) VELIKI DAN ZA KOVAČICU: Otvorena izložba Karavan naive kroz Srbiju

Srbija -

BEOGRAD - Izložba slika na otvorenom "Karavan naive kroz Srbiju" otvorena je danas u Kovačici u prisustvu ministra prosvete Mladena Šarčevića, gradonačelnika Kovačice Milana Garaševića i okupljenih građana.

Izložbu čine radovi 26 slikara čuvene Galetrije naivne umetnosti iz Kovačice.

Svako od slikara priložio je za izložbu po tri rada u dve tehnike: ulje na platnu i ulje na staklu.

Ana Žolnaj Barca, kustoskinja Galerije naivne umetnosti u Kovačici naglasila je da je reč o jedinstvenom kulturnom događaju koji je nastao po ideji gradonačelnika Garaševića.

"Opština Kovačica je finansirala prvorazredni kulturni događaj u kojem prvi put svi učesnici galerije izlažu na jednom mestu. Svoje radove izložili su i učenici osnovnih škola iz Kovačice i lokalne gimnazije", kažala je Žolnaj Barca.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je dodala, karavan se već sutra seli u beogradsku ustanovu kulture Vlada Divljan gde će izložba biti otvorena u 20 sati.

Potom se izložba seli u Novi Sad i Niš.

"Nadamo se da će ova izložba prevazići granice Srbije", kazala je Barca.

Gradonačelnik opštine Kovačica Milan Garašević napomenuo je da je motiv za stvaranje izložbe bio da se najveće kulturno blago Kovačice iznese van okvira opštine.

"Naivno slikarstvo je zaštitni znak umetničke scene u Kovačici i važno nam je da ga kao brend prepoznaju i u velikim gradovima Srbije i van granica naše zemlje.

Niko u prošlosti nije poklonio ovoliko pažnje naivnom slikarstvu kao što smo mi to sada učinili. Odlučili smo da pomognemo našim naivnim slikarima i predstavimo njihov rad u celoj Srbiji i inostranstvu", rekao je Garašević.

Imena kao što su Zuzana Halupova prepoznatljiva su u svetu i namera nam je da podstaknemo naivnu umetnost kako bi u budućnosti slikari iz naše opštine i njihov rad bili slavni kao što su danas, dodao je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Garašević je napomenuo da je Kovačica zapravo Evropa u malom jer u njoj složno žive i rade četiri naroda.

"Već dva veka Mađari, Slovaci, Rumuni i Srbi žive i rade zajedno i namera nam je da tako ostane i u budućnosti. Na ulazu u Kovačicu stoji tabla na kojoj piše "Dobro došli u evropsku opštinu Kovačica".

Mislim da je primer funkcionisanja naše opštine primer za celu Srbiju", ocenio je gradonačlenik. Želimo da Kovačicu pretvorimo u radionicu slika naivne umetnosti jer je to veliki umetenički potencijal naše opštine, kazao je Garašević.

Ministar Mladen Šarčević otvorio je izložbu i naglasio da je Kovačica uvek bila centar naivnog slikarstva u ovom delu sveta.

"Izuzetno bi se zahvalio predsedniku opštine Milanu Garaševiću i predstavnicima pokrajnske vlasti. Mnogo je dobro da deca i građani Srbije ovo vide jer je reč slikarstvu koje poštuje manjinske vrednosti. Obrazovanje i kultura manjina u Srbiji su na najvišem nivou i tako će ostati", rekao je Šarčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track