Gusenice na soji
Foto: Poljoprivreda

Saveti za poljoprivrednike

Gusenice na soji

Srbija -
Tokom prvih dana juna uočena su oštećenja na usevu soje pričinjena od strane gusenica stričkovog šarenjaka (Vanessa cardui) i sovice gama (Autographa gamma). Poljoprivrednim proizvođačima se savetuju redovni obilasci parcela radi utvrđivanja tačnog stanja.

Naslovna gradsko stambeno

Stričkov šarenjak

Šareni leptiru koji ima 2-3 generacije godišnje, polifagna i migratorna vrsta. Na lišće polaže sitna, spljoštena, svetlozelena jaja. Gusenice mogu narasti do 4 cm, veoma su dlakave, crne sa dve žute linije na bokovima. Lutke su duge oko 2 cm, sjajne, srebrnkaste i obično „okačene“ na list soje odakle vise naglavačke.

Prvi leptiri se mogu primetiti rano u proleće, a najbrojniji su tokom juna i jula. Štete pričinjavaju samo gusenice izgrizanjem i upredanjem listova, što pri većoj brojnosti može dovesti do potpunog golobrsta useva koje se javlja u oazama. Napadnuto lišće povezuju nitima praveći karakteristična gusenična gnezda. Gusenice se prvo hrane na korovima (palamida, stričak, čičak i dr.), a kasnije prelaze na soju.

Sovica gama

Ovaj noćni leptir ima 2-3 generacije godišnje, polifagna je i migratorna vrsta. Prednja krila su braonkasto-žuta sa belom tačkom u sredini koja podseća na grčko slovo gama. Drugi par krila je sivkastožut i jednobojan. Jaja polaže na naličju listova, obično pojedinačno, sivkasto bele su boje i blago spljoštena. Gusenice su zelene boje sa 6 uzdužnih beličastih linija. Kada se sasvim razviju duge su preko 30 mm. Imaju tri para nogu i kreću se karakteristično podižući srednji deo tela. Preobražaj u lutku odvija se na biljkama, u belom prozračnom kokonu.

Štetne su samo gusenice, a najopasnije su gusenice prve generacije koje napadaju useve tokom juna i jula. Ređe nastaju masovni napadi. Pored lisne mase može oštećivati i stabljike i generativne organe. Sovica gama se u suvim rejonima koncentriše na navodnjavanim terenima. Obično sa korova prelaze na gajene biljke, od kojih najčešće oštećuju šećernu repu, leguminoze i krompir.

Pogledajte sve savete iz oblasti poljoprivrede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track