HIT U VRNJAČKOJ BANJI: Statista iz pozorišta direktor biblioteke
Foto: Fonet

Neverovatno kadriranje

HIT U VRNJAČKOJ BANJI: Statista iz pozorišta direktor biblioteke

Srbija -
Goran Atanasković, kadar SPS, izabran na čelo kulturne ustanove iako od iskustva u oblasti kulture ima samo statiranje, što je i naveo u prijavi

BEOGRAD - Iako je po zanimanju poslovni menadžer, a od iskustva u kulturi ima statiranje u pozorištu, Goran Atanasković, kadar SPS, nedavno je postavljen za direktora biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji.- Ovo imenovanje je mnoge iznenadilo. Naime, uslovi konkursa za direktora biblioteke su jasni: fakultet društveno-jezičkog smera, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kulture, a potrebne su i organizatorske sposobnosti. Atanasković to nije imao - priča izvor Kurira zaposlen u Opštini Vrnjačka Banja.Nema obrazovanjeOn ističe da Atanasković trogodišnje iskustvo u kulturi nema, kao ni odgovarajuće obrazovanje.- Tek je 2012. stekao diplomu, i to Fakulteta za poslovno-industrijski menadžment. Ne znajući šta da radi, pribavio je neku preporuku kruševačkog pozorišta, gde piše da je od 1988. do 1992. bio saradnik na poslovima umetničkog organizatora. Ali ne samo to nego i da je bio statista. Da čovek ne poveruje da je to naveo kao iskustvo rada u kulturi.Prema oceni našeg sagovornika, takva prijava na konkursu svuda bi se odbila:- No, izgleda da je knjižica SPS, koji je u banjskoj vlasti, bila dovoljna da Upravni odbor biblioteke Atanaskovića predloži, a lokalna Skupština nedavno izglasa za direktora.Iskustvo kao preporukaAtanasković kaže da su ga preporučili rezultati.- Imam iskustvo rada u kulturi. Glumio sam u kruševačkom pozorištu, radio na projektima Kulturnog centra, a držim i školu glume. Imam i 17 godina rada u novinarstvu - kaže Atanasković, dodajući da kritike o njegovom obrazovanju nisu na mestu.- Ja sam diplomirani menadžer, a menadžment spada u društvenu oblast - navodi on.

Ogorčeni drugi kandidatiIZBOR DIREKTORA IDE NA SUDDejan Lučić, profesor filozofije, bio je jedan od petoro kandidata za direktora biblioteke. On smatra da je izborom Atanaskovića prekršen zakon, te je, zajedno s još jednim kandidatom na konkursu, podneo tužbu sudu protiv Skupštine opštine i samog Atanaskovića i tako zatražio poništenje odluke i konkursa.- Pre glasanja o Atanaskoviću od Skupštine smo zahtevali da nadležne službe izvrše proveru konkursne dokumentacije predloženog kandidata. To se nije dogodilo iako sam upozorio odbornike da će, ako glasaju za Atanaskovića, prekršiti zakon - kaže Lučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track