HUMANOST BEZ GRANICA: Novopazarci prikupljali pomoć za mesta ugrožena poplavama
Foto: Senko Župljanin

Ponovo pokazali veliko srce

HUMANOST BEZ GRANICA: Novopazarci prikupljali pomoć za mesta ugrožena poplavama

Srbija -
Novopazarski privrednici još jednom su pokazali da imaju veliko srce i da je to grad humanih ljudi koji su u svakoj teškoj situaciji uz narod u Srbiji.

Novi Pazar se već šest dana bori sa poplavnim talasom, najvećim u poslednjih 50 godina.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

Uništeni su domovi porodica u pet naselja. Voda je nosila sve pred sobom. Grad pokušava da se odbrani od mogućih novih izlivanja reka, a građani su u teškoj situaciji i pomoć je dobrodošla.

Foto. Senko Župljanin
Foto. Senko Župljanin

Više desetina novopazarskih firmi i njihovih vlasnika su se samoinicijativno okupili i u rekordno kratkom roku prikupili značajne količine paketa sa osnovnim životnim namirnicama, higijenskim sredstvima i pijaćom vodom.

Pomoć su danas najugroženijem stanovništvu u više naselja uručili volonteri Humanitarne organizacije „Otvorena ruka“ iz tog grada koji su uz svoje sugrađane od nastanka problema prouzrokovanih usled obilnih padavina i velikih poplava. Volonteri ove organizacije danonoćno dežuraju na terenu i pomažu u čišćenju korova i ojačavanju nasipa na obalama kritičnih reka Jošanice, Trnavice i Raške.

Foto: Senko Župljanin
Foto: Senko Župljanin

Isti ovi ljudi, privrednici i humani građani Novog Pazara su tokom majskih poplava 2014. godine iz Novog Pazara u saradnji sa Gradskom upravom bez prestanka slali konvoje kamiona, sa tonama humanitarne pomoći poplavljenima u Jagodini, Šapcu, Ubu, Koceljevu, Osečini, Lazarevcu, Kosjeriću, Paraćinu, Bajinoj Bašti, Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Varvarinu, Ražanju, Medveđi, Rekovcu, Aleksincu, Despotovcu i Obrenovcu.

Pomoć je u više navrata tada upućivana i u ugrožene gradove Bosne i Hercegovine.

Pripreme za nadolazeći talas

Pripadnici Vojske, Žandarmerije, Policije i dobrovoljaca od jutros pune 3000 džakova sa peskom na gradskom filterskom postrojenju u Novom Pazaru kako bi u slučaju potrebe sve bilo spremno za nadolazeći poplavni talas izjavio je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

"U zadnja dva dana utvrdili smo sve obale, ono što je bilo naneto na obale očišćeno je. Doneli smo krupno kamenje i smatram da smo spremni za padavine. Ovo danas radimo radi preventive", dodao je on.

(Tanjug)

Foto: Senko Župljanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track