ISPLATA ZA DVA DANA: Niš vraća novac roditeljima koji su preplatili vrtić
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Lepa vest za Nišlije

ISPLATA ZA DVA DANA: Niš vraća novac roditeljima koji su preplatili vrtić

Srbija -

NIŠ - Nišlije koje su plaćale vrtiće više nego što je predviđeno zakonom, počeće da dobijaju razliku u novcu već od 20. aprila, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Predškolska ustanova “Pčelica” od 2013. godine naplaćivala je boravak dece skuplje nego što zakon dozvoljava, pa je 354 roditelja podnelo tužbe. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić izjavio je da će prvih 65 roditelja, od 653 koliko je podnelo zahtev za vraćanje novca, već 20. aprila biti isplaćeno.

Za prvu tranšu spremno je 2,5 miliona dinara, a u narednih nekoliko nedelja svi roditelji koji su podneli zahtev, biće kompletno isplaćeni.

- Uspeli smo da ispunimo datu reč i vratimo roditeljima novac koji im je uzet bez ispravnog zakonskog osnova. Do sada se prijavilo 653 roditelja i ta brojka ima tendednicju rasta. Nasuprot tome, sudske tužbe je podnelo 354 roditelja i ta brojka je poslednjih dana mirovala. Hvala roditeljima koji nisu tužili grad, mi ćemo taj novac vratiti - rekao je Perišić.

On je apelovao na roditelje da podnesu prijave za vraćanje novca u svim objektima „Pčelice“ umesto da tuže grad.Ko je glavni „krivac“ za povećane cene još nije poznato.

- Gradsko veće donelo je odluku na predlog Uprave za obrazovanje. Ja kao gradonačelnik i predsednik Gradskog veća ne mogu da poznajem niti da interpretiram zakon, jer za to postoje uprave i službe. Tako sam očekivao da je i taj akt u skladu sa zakonom. Zbog svega toga platićemo visoku cenu, ovo se pre svega odnosi na advokate i izvršitelje, a onaj ko je odgovoran snosiće posledice - rekao je Perišić.

Iz Uprave za obrazovanje najavili su da će sutra odgovoriti ko je i zašto doneo odluku o višim cenama vrtića.

(Blic/I. Anđelković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track