JEZIVO: U dvorištu fabrike u Žitorađi pronadjeno 50 smukova
Foto: Printscreen Facebook

Sakrili se od zime u cevima

JEZIVO: U dvorištu fabrike u Žitorađi pronadjeno 50 smukova

Srbija -

ŽITORAĐA - Članovi Udruženja "Zoo Planet" izvadili su juče iz šahtova i cevi u blizini pogona nekadašnje Elektronske industrije u Žitorađi 50 stepskih smukova, rekao je agenciji Beta predsednik tog udruženja Dušan Stojanović.

On je kazao da su smukove primetili radnici koji su angažovani na rekonstrukciji fabrike i koji su dobili zadatak da kroz šahtove provuku nove električne kablove.

"Bilo je potrebno oko tri sata da sve smukove izvučemo pošto su se uglavnom nalazili u cevima koje povezuju šahtove. Pronašli smo ih sklupčane i slabo pokretne jer su tokom zime u stanju hibernacije", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, sve pronadjene zmije prebačene su u drvene kutije sa slamom, takozvane hibernakulume, i sada se nalaze u prostorijama Udruženja "Zoo Planet" u selu Kamenica, kod Niša.

"Prema dogovoru sa Zavodom za zaštitu prirode, smukovi će ostati kod nas sve do maja. Tada ćemo ih vratiti u prirodu, negde pored Žitoradje", rekao je Stojanović.On je dodao da stepski smukovi nisu otrovne zmije i najčešće su medju zmijama koje se pronalaze u urbanim sredinama.

Stojanović je kazao i da su članovi Udruženja prošle zime u školi pored Žitoradje pronašli 15 smukova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track