JOVANA (15) NE DA DA IMANJE PROPADNE: Posle pogibije oca hrani majku i petoro braće i sestara
Foto: RTS Pt

Bori se muški

JOVANA (15) NE DA DA IMANJE PROPADNE: Posle pogibije oca hrani majku i petoro braće i sestara

Srbija -
Obavlja i najteže poslove u kući. Svakog jutra namiri 27 krava muzara pa pođe u školu
1 / 5 Foto: RTS Pt

LAĐEVCI - Iako ima samo 15 godina, Jovana Radenković iz sela Lađevci kod Kraljeva nije poput svojih vršnjaka. Obavlja i najteže poslove u kući i na imanju i tako pomaže majci koja ima još petoro dece. Jovana je ostala bez oca i na sebe je preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme.

Jovana je od rane zore u štali (Foto: Printscreen RTS)
Jovana je od rane zore u štali (Foto: Printscreen RTS)

Mnoge važne odluke je Jovana morala ranije, nego ostali da donese u životu. Jedna od njih je da podrži majku u njenoj nameri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku nakon što joj je suprug tragično nastradao.To je značilo i da će Jovana i njene sestre morati mnogo više da pomažu u kući i na imanju. Imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mleka. Tri štale svakog jutra moraju da počiste i pobrinu se za stoku."Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su hteli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće on sve može", kaže Jovana Radenković iz Lađevaca.

Sa braćom i sestrama (Foto: Printscreen RTS)
Sa braćom i sestrama (Foto: Printscreen RTS)

Majci i vremešnom dedi Veljku teško je da gledaju kada Jovana obavlja poslove koje obično rade odrasli. Sestre Ana i Marija takođe pomažu, ali je Jovana ipak ta koja najčešće u štalama i ambarima.U velikom domaćinstvu poput ovog sa tri štale i toliko grla stoke posla ima uvek. Stoci treba položiti barem 30 bala sena dnevno. Svaka bala sena teška je oko 15 kilograma. Stoci se daje još silaža i koncentrat. Sve to Jovana radi.Jovana je temperament nasledila od oca Novice koji je bio vredan i uzoran domaćin. U kući je šestoro dece, ali otac nažalost nije dočekao da vidi najmlađeg Marka koji ima samo dva meseca.

Pokojni otac Novica (Foto: Printscreen RTS)
Pokojni otac Novica (Foto: Printscreen RTS)

"Otac bi bio toliko ponosan na sve nas. Naravno, posebno na Jovanu. Što je ona jedno izuzetno dete i vredno i radno. Sposobna je, bori se i trudi da naša porodica opstane", kaže Jelena Radenković, Jovanina majka.Poslove u štali Jovana mora da završi najkasnije do šest sati da bi se na vreme spremila za školu i stigla na autobus. U školi ne priča puno o sebi.

"Videli ste i sami da taj teret koji ona nosi je svakako teret koji bi bio pretežak i za neku odraslu osobu, ali ona je našla neku životnu snagu u sebi tako da joj možemo pozavideti mi odrasli na tome", kaže direktor OŠ "Dragan Đoković Uča" u Lađevcima Jelena Trnavac.

Majka sa najmlađim bratom kog otac nije dočekao (Foto: Printscreen RTS)
Majka sa najmlađim bratom kog otac nije dočekao (Foto: Printscreen RTS)

Malo vremena za predah Jovana ima tek posle škole. Može da se opusti uz kakvu knjigu. Ipak u kući sa šestoro dece nikada nema mira pogotovo što najmlađi ukućani traže više pažnje. Porodici tek predstoje sezonski poljoprivredni radovi.(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track