KATANAC: Zatvoren nelegalni dom za stare Mila u Smederevu
Foto: Reuters

U prisustvu policije i inspekcije

KATANAC: Zatvoren nelegalni dom za stare Mila u Smederevu

Srbija -
Ovaj dom je bez ijednog papira, korisnici nisu imali adekvatnu zdravstvenu negu, radnici nisu bili prijavljeni, rekao je Vulin i apelovao na rodbinu da svoje roditelje i rođake nikada ne ostavljaju u domovima koji nemaju licencu i u kojima nemaju odgovarajuću negu

SMEDEREVO - Pripadnici policije i inspekcije socijalne zaštite zatvorili su danas Dom za stare "Mila" u Smederevu, koji je radio bez licence.

Kako je utvrdila nadležna inspekcije, taj dom u kome trenutno boravi 17 korisnika već oko godinu dana radi bez potrebne dokumentacije, zbog čega će protiv vlasnika biti podnete prekršajne i krivične prijave.

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je ovo sedmi dom koji je zatvoren od početka godine što, kako je dodao, govori da borba protiv nelegalnih domova mora da se nastavi, ali da će biti još zatvaranja.

"Ovaj dom je bez ijednog papira, korisnici nisu imali adekvatnu zdravstvenu negu, radnici nisu bili prijavljeni...", rekao je Vulin i dodao da će pored prekršajnih i krivičnih prijava biti podnete prijave i za protivpravno lišavanje slobode. On je apelovao na rodbinu da svoje roditelje i rođake nikada ne ostavljaju u domovima koji nemaju licencu i u kojima nemaju odgovarajuću negu.

"Tražite licencu na uvid kada ostavljate rodbinu u domovima," upozorio je ministar. On je istakao da je jedino rešenje u borbi protiv nelegalnih domova poštovanje zakona, da svi domovi imaju licencu, a oni koji nemaju da znaju da će inspekcija pre ili kasnije doći do njih.

"Ministarstvo intezivno radi na tome da do kraja mandata u Srbiji ne ostane nijedan nelegalni dom za stare", istakao je Vulin. On je naveo da je u ovom slučaju prijavu podnela policijska uprava Smederevo i da je MUP pružio veliku pomoć nadleženoj inspekciji. "Svi moraju da učestvuju u borbi protiv nelegalnih domova i apelujem na građane da prijave ako znaju da postoji ovakav ili sličan dom, a ministarstvo će reagovati," poručio je Vulin.

Dom za stare "Mila" u Smederevu radi oko godinu dana i prošle godine je podneo zahtev za licencu. Pošto nije imao adekvatnu dokumentaciju, zahtev je povučen u novembru, ali je dom nastavio da radi bez licence.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja