KIKINDA: Otkazi za više od 300 radnika
Foto: Sasa Urosev

Livnica Kikinda Automobilska industrija

KIKINDA: Otkazi za više od 300 radnika

Srbija -
Krajem marta zatvoriće se pogon Topli delovi koji nije bio profitabilan. Za prekobrojne radnike, otpremnine od 100 evra po godini staža

KIKINDA: Pod teretom ekonomske krize koja traje od 2008. godine, ali i finansijskih i poteškoća sa likvidnošću, uprava Grupe “Cimos”, vlasnik fabrike “Livnica Kikinda Automobilska industrija”, odlučila se za proces restrukturiranja. To podrazumeva odricanje manje profitabilnih proizvodnih celina u čitavom sistemu, pa i u “Livnici Kikinda Automobilska Industrija”.

U “Cimosu” smatraju da će se na taj način svoriti uslovi za dugoročnu stabilizaciju i konkurentnost svetski poznatog proizvođača delova za automobilsku industriju:

Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za opštine Kikinda, Ćoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, kaže za Kurir da se na spisku prekobrojnih nalazi 326 radnika:

-Preovlađuju osobe starosti između 30 i 50 godina, koje imaju od 15 do 20 godina staža. Na spisku prekobrojnih je dosta žena, pa čak i samohranih majki. Sugerisaćemo upravi fabrike da se za njih nađe mesto u nekom od tri preostala pogona u kojima radi 930 ljudi-kaže Drljić.Opredeljenje “Cimosa” je da slobodne i neprofitabilne pogone ponudi na prodaju ili iznajmi. U završnoj fazi je dogovor o prodaji jednog, ranije zatvorenog pogona kikindskoj firmi “Grindex”. Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom, otpuštaće se u naredna tri meseca.

Slovenačka ulaganja u kikindsku fabriku

“Cimos” je pre 11 godina postao vlasnik fabrike u Kikindi . U potpuno novu livnicu čelika, izgrađenu 2005. godine, uloženo je oko 11 miliona evra. Investirano je i u pogon "Metalac" za mašinsku obradu diskova, zatim u novu opremu, informatički sistem i obuku kadrova.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track