KRAGUJEVAC KO ZAPETA PUŠKA: Spremni da izdaju dozvole za najviše 5 dana
Foto: Glas Javnosti

Sada se brže radi

KRAGUJEVAC KO ZAPETA PUŠKA: Spremni da izdaju dozvole za najviše 5 dana

Srbija -
Od 17. decembra prošle godine, kada su na snagu stupile izmene Zakona o planiranju i izgradnju do danas, izdate su dve takve dozvole i nekoliko odobrenja za izgradnju i to u roku do pet dana od podnošenja zahteva

KRAGUJEVAC - Lokalna samouprava Kragujevca spremna je da investitorima izdaje građevinske dozvole u roku do 28 dana.

Kako navode, od 17. decembra prošle godine, kada su na snagu stupile izmene Zakona o planiranju i izgradnju do danas, izdala je dve takve dozvole i nekoliko odobrenja za izgradnju i to u roku do pet dana od podnošenja zahteva."Građevinske dozvole za izgradnju su izdate građanima koji su imali dokumentaciju o uređenju građevinskog zemljišta i nije bio problem izdati im rešenja u roku do pet dana", izjavila je sekretar Sekretarijata za izgradnju Kragujevca Bojana Divac.

Naglašavajući da je izdato i nekoliko odobrenja za izgradnju u roku do pet dana, Divac je rekla da to je to slučaj u mnogim opštinama u Srbiji, zato što se, po novim propisima, ona sada brže rade, pa se rešenja donose samo na osnovu projektne dokumentacije i dokaza o vlasništvu.

Objašnjavajući da je cilj resornog ministarstva da se građevinske dozvole od 1. januara 2016. godine izdaju elektronskim putem, Divac je rekla da je neophodno doneti niz novih pravilnika koji će urediti tu oblast. "Potrebno je, između ostalog, definisati kako će izgledati objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola i mnogih drugih dokumenata, kao i njihova sadržina", rekla je Divac.

Ona je dodala da je opštinskim sekretarijatima za izgradnju, na nedavnom sastanku s predstavnicima resornog ministarstva, rečeno da će dobiti softvere kako bi svi bili umreženi.

"Namera je da investitor podnese zahtev na jednom mestu, a to je opština, koja sve ostalo, po službenoj dužnosti pribavlja. Od 1. januara trebalo bi da budemo umreženi i sa javno-komunalnim preduzećima, kako bismo elektronski dobijali njihove uslove, a sve sa ciljem, brže procedure u izdavanju građevinskih dozvola", rekla je Divac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track