KRAGUJEVAC: Strani investitori merkaju deponiju
Foto: Zorana Jevtic

Regionalni centar za komunalni otpadmerkaju

KRAGUJEVAC: Strani investitori merkaju deponiju

Srbija -
Opredeljenje Kragujevca je da sa susednim opštinama formiramo Regionalni centar za komunalni otpad i da konkurišemo za dobijanje evropskih sredstava, rekao je Radomir Nikolić

KRAGUJEVAC - Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je danas da vlada veliko interesovanjeinvestitora iz Evrope, pre svega, iz Nemačke, Italije, Francuske iŠvajcarske, o preuzimanju komunalnog otpada u Kragujevcu.

"Opredeljenje Kragujevca je da sa susednim opštinama formiramo Regionalni centar za komunalni otpad i da konkurišemo za dobijanje evropskih sredstava", rekao je Nikolić na sastanku sa predstavnicima Knića, Topole, Rekovca i Gornjeg Milanovca, kojem su prisustvovali ipredstavnici ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, čija je tema osnivanje regionalnog centra.

Nikolić je naveo i da Kragujevac ima veliki problem sa gradskom deponijom u Jovanovcu, koja je, kako je rekao, dostigla zakonsku masuza odlaganje otpada.

"Ovaj problem rešavamo tako što kupujemo zemljište u blizinideponije, kako bi imali gde da odvozimo otpad", rekao je Nikolić istakao da je namera lokalne samouprave da u Kragujevcu bude Regionalni centar za komunalni otpad.

Na sastanku se čulo da, samo Kragujevac, godišnje na deponiju"Jovanovac" odloži oko 550.000 tona otpada. Predstavnici ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine podsetili su da Srbija ima sedam regonalnih deponija o upravljanju komunalnim otpadom i da se sa tim projekom zastalo u centralnoj Srbiji.

"Država je spremna da pomogne formiranje Regionalnog centra zakomunalni otpad a nosilac tih aktivnosti bio bi Kragujevac", rekla jenačelnica odeljenja za upravljanje otpadom ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović.

Naglašavajući da postoje različiti modeli za formiranje Regionalnog centra za komunalni otpad, Šerović je rekao da je najpovoljniji dobijanje sredstava iz IPA fondova, koji finansiraju takve projekte ukoliko u njima učestvuje nekoliko opština.

"Veliki je problem nepostojanja Fonda za zaštitu životne sredine", rekla je Šerović i predstavnicima opština preporučila da u narednom periodu rade na razvoju primarne selekcije otpada i pripremanju dokumentacije o formiranju Regionalnog centra.Predstavnici opština načelno su se saglasili da su zajedničkoudruživanje na rešavanju problema otpada i za potpisivanje sporazumao saradnji na formiranju Regionalnog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track