KTITOR IZ ZEMUNA: Stojan Cvetković sagradio crkvu za rodno selo!

Dobrotvor odlikovan za dobročinstvo krstom cara Konstantina

KTITOR IZ ZEMUNA: Stojan Cvetković sagradio crkvu za rodno selo!

Srbija -
Temelje svetinje u Gornjem Kordincu 1997. godine osveštao tadašnji episkop niški, danas patrijarhgospodin Irinej. Moja misija je sada završena, a hram predajem SPC, poručuje uspešni preduzetnik

PROKUPLJE - Iako je u nekim trenucima bilo teško, bog mi je pomogao da sagradim ovaj hram i predam ga na korišćenje. Moja misija je završena i drago mi je što sam deo ovog svetog mesta - kaže ponosno Stojan Cvetković (62) dok nam pokazuje svu lepotu Crkve Svetih vrači Kozme i Damjana u prokupačkom selu Gornje Kordince.

To je njegov dar rodnom mestu, koje nikada nije zaboravio iako već decenijama živi u Zemunu. Svetinju je u subotu osveštao episkop niški dr Jovan, a Cvetković je zbog dobročinstva odlikovan najvećim priznanjem niške episkopije krstom cara Konstantina.

Foto: Niška eparhija
Foto: Niška eparhija

- Ja sam nostalgičan čovek. Sa 16 godina sam otišao iz sela, ali neprestano mislim na svoj kraj. Rešio sam 1997. da sagradim crkvu, a temelje je osveštao tadašnji episkop niški, danas patrijarh gospodin Irinej - priča nam ovaj uspešni preduzetnik.

Crkva je sagrađena nakon dve godine i od tada se radilo na unutrašnjem oslikavanju, koje je povereno profesoru Miroslavu Laboviću. U dvorištu su krstionica i paraklis posvećen Svetom Prokopiju, a rad su mladog umetnika iz Kuršumlije Ljubisava Račića.- Predajem ovaj hram SPC da ga koristi, jer hram ne znači ništa ako se ne koristi. Na ljudima je da ga sada svojim dolaskom ožive - naglašava Cvetković dok stoji kraj krsta osveštanog na Hristovom grobu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track