LJUDI, NE DONOSITE NEGO ZOVITE: Dvojica Nišlija donela bombe u policiju?!
Foto: M.M.

Legalizacija oružja

LJUDI, NE DONOSITE NEGO ZOVITE: Dvojica Nišlija donela bombe u policiju?!

Srbija -
MUP apeluje da građani to više ne čine već da pozovu kako bi se uputila stručno osposobljena ekipa da ga preuzme

NIŠ - Niška policija apelovala je na građane da u postupku legalizacije oružja, koja je u toku, ne donose eksplozivne naprave u zgradu Policijske uprave već da posedovanje ovog oružja prijave kako bi ga preuzeli za to obučeni službenici.

- Imali smo dva slučaja da su građani doneli ručne bombe i predali ih policiji. Zbog rizika koji nosi nestručno rukovanje ovom vrstom oružja molimo građane da to više ne čine već da nas pozovu kako bismo uputili stručno osposobljenu ekipu da ga preuzmu – upozorila je Danijela Živič, inspektor za poslove oružja PU Niš.

U cilju promocije akcije legalizacije oružja Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je započela 4. marta a završava se 4. juna danas je u centru Niša postavljen štand na kojem su građani dobijali odgovore na sva pitanja koja su se ticala ozakonjivanja oružja koja imaju u posedu ili načina na koji mogu bez ikakvih sankcija da ga predaju.

- Svako fizičko i pravno lice koje poseduje ilegalno oružje može da ga preda bez obaveze da dokazuje njegovo poreklo i bez snošenja ikakvih sankcija. Takodje, ukoliko žele da ga zadrže, u ovom roku mogu da dobiju dozvolu za njegovo držanje. Osim lične karte, za to im je potrebno uverenje o neosudjivanosti, potvrda da su obučeni za rukovanje oružjem kao i plaćanje propisane takse – objasnila je Živićeva. Ona je dodala da se mogu legalizovati revolveri, pištolji, lovačko i sportsko oružje ali ne i automatsko, poluatomatsko i ostalo oružje koje koriste pripadnici vojnih formacija.

U dosadašnjem toku akcije Nišlije su predale 80 komada različitog oružja.

- Najviše je predato lovačkog oružja, ali ima i pištolja kao i ručnih bombi. Takodje, predata je i municija. Najveći broj zahteva za legalizaciju takodje se odnosi na lovačko oružje mada se podnose zahtevi za odobravanje držanja pištolje - rekla je Živićeva.

Policija upozorava gradjane da iskoriste priliku i legalizuju oružje jer je tokom protekle dve godine podneta 361 krivična prijava zbog njegovog nelegalnog posedovanja. Prema podacima niške Policijske uprave na njenom području 60.000 ljudi ima dozvolu za držanje oružja.

(Tekst i foto: M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track