MAJDANPEK CVOKOĆE: 16 sati bez struje, grejanja i vode, ne rade škole, vrtići, a ni telefoni
Foto: Reuters

Ledena katastrofa

MAJDANPEK CVOKOĆE: 16 sati bez struje, grejanja i vode, ne rade škole, vrtići, a ni telefoni

Srbija -
Organizuje se dopremanje hrane i vode posebno porodicama sa decom u zgradama jer liftovi ne rade. Struja stiže do večeras

MAJDANPEK - U Majdanepku, koji je već 16 sati bez struje, danas nema ni grejanja, a škole i obdaništa ne rade, dok iz Rudarskog basena Bor pokušavaju da pomognu dostavljajući hranu i vodu.

Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu 110 KW koji napaja sve tri trafo-stanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom. U Majdanpeku se, uglavnom, živi u višespratnicama i stambenim zgradama priključenim na sistem daljinskog grejanja, pa je situacija još složenija, a za danas je zakazana i sednica Štaba za vanredne situacije.

Škole i obdaništa danas ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da ne radi, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i bolnica, funkcionišu.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da je to preduzeće u saradnji sa Elektromrežom Srbije obezbedilo veću količinu vode i hleba za ljude u Majdanpeku.

U akciju pomoći uključio se i Sindikat rudara Srbije čiji predstavnik Siniša Šujeranović kaže da su organizovali ljude da hleb i voda stignu i do starih lica i samačkih domaćinstava. On je naveo, kako je saopšteno iz RTB Bor, i da se pomaže da hrana i voda stignu do porodica sa malom decom u višespratnicama u kojima liftovi ne rade.

Zbog nestanka struje došlo je i do problema u Rudniku bakra Majdanpek (RBM) čiji zaposleni loženjem vatre na mestima gde je to moguće pokušavaju da spreče smrzavanje opreme i veću štetu.Snažno nevreme, ledena kiša i vetar, uslovilo je prekid struje zbog čega je došlo i do prekida proizvodnje, pa su u Rudniku bakra odmah reagovali i uveli punu pripravnost na radnim mestima."Uveli smo punu pripravnost na svim radnim mestima i od zaposlenih zatražili punu mobilnost kako bismo sprečili havarije opreme i veću štetu. kaže direktor RBM-a Branislav Tomić. Zaposleni su, na mestima gde je to bilo moguće, "loženjem vatre pokušavali da održe neophodnu temperaturu za funkcionisanje opreme, posebno pumpi i u flotaciji", naveo je on. Tomić i Spasovski su razgovarali sa radnicima na terenu kako bi se preduzele sve mere za sprečavanje težih posledica zbog vremenske situacije kakva se na pamti u poslednje tri decenije.U nastojanju da osposobimo funkcionisanje mobilne telefonije, operaterima smo ponudili agregate za rad predajnika kako bi bar komunikacija bila olakšana , dodao je Tomić.

Zbog teškog stanja u Majdanpeku zakazana je i sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije, navodi se u saopaštenju. U lokalni Dom zdravlja dopremljena su dva agregata, a još jedan, znatno veće snage treba da stigne tokom dana. Tokom dana, iz rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu biće upućen u Majdanpek još jedan agregat veće snage, rekao je ranije Tanjugu načelnik odelenja za vanredne situacije u Boru Miodrag Marković.

On je naveo da su pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica tokom noći i jutra dopremili dva agregata u Dom zdravlja kako bi premostili problem sa nestankom struje.Marković je naveo i da bi, po informacijama nadležnih, delovi dalekovoda tokom dana trebalo helikopterom da stignu u Majdanpek kako bi se rešio problem sa nestankom struje.Struja bi trebalo da stigne tokom večeriMajdanpek bi tokom večeri trebalo da dobije struju i pored izuzetno teških uslova za rad, na sanaciji dalekovoda, koji su nekad, zbog leda i jakog vetra, veoma rizični za ljudske živote, izjavio je danas Tanjugu izvršni direktor za prenos električne energije u Elektromreži Srbije (EMS) Nebojša Petrović.

Ceo Majdanpek je sada bez struje, ali očekujemo da tokom večeri u potpunosti uspostavimo napajanje tog grada električnom energijom, rekao je Petrović i naglasio da su svi ljudski i materijalni resursi EMS-a aktivirani, kako bi se napajanje električnom energijom Majdanpeka što pre obezbedilo.

Radimo na tome da osposobimo bar jedan od tri dalekovoda, kojim se Majdanpek snabdeva strujom, a na kojima je došlo do havarije, kazao je Petrović i dodao da se istovremeno nastavljaju radovi i na druga dva dalekovoda, ali da sa jednim dalekovodm možemo potpuno da normalizujemo napajanje električnom energijom u Majdanpeku.On je podsetio da je napajanje Majdanpeka i okolnih sela strujom prekinuto, juče u večernjim satima, zbog kvara na tri visokonaponska dalekovoda, koje napajaju taj grad električnom energijom.

Na sva tri dalekovoda je došlo do havarija zbog vetra i ledene kiše koja je na tom području, uz jak vetar, padala od nedelje noću i juče tokom celog dana, kao i noćas i jutros.Kao dodatni teret, ledena kiša je oštetila i prekinula i fazne provodnike i havarisala pojedine stubove na ta tri dalekovoda, dodao je Petrović.

On je napomenuo da u Boru nema problema na visokonaponskoj mreži, već na distributivnoj i dodao da je u drugim delovima Srbije prenos struje na visokom naponu stabilan, bez prekida i teških kvarova i da su potrošači uredno snabdeveni električnom energijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track