MAJKA U ŠOKU NAKON UKIDANJA PRESUDE: Ubili mi dete a hoće da ih oslobode!
Foto: T.S.

Apelacioni sud

MAJKA U ŠOKU NAKON UKIDANJA PRESUDE: Ubili mi dete a hoće da ih oslobode!

Srbija -

Lekari Slaviša Kanački i Darko Civkarovski osuđeni na tri godine zatvora zbog propusta u lečenju pokojne Dijane Marinković (5), ali suđenje sada kreće iz početka

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju kojom su lekari Slaviša Kanački i Darko Civkarovski osuđeni na po tri godina zatvora zbog propusta u lečenju Dijane Marinković (5) iz sela Ćukovac, koja je preminula 2011. godine u Zdravstvenom centru u Vranju.I Cvikarovski i Kanački osuđeni su i na pet godina zabrane bavljenja lekarskom profesijom, s tim što im se u meri zabrane ne računa vreme provedeno u pritvoru. Dragan Stojanov, advokat anesteziologa Slaviše Kanačkog, za Kurir kaže da odluka Apelacionog suda još uvek nije formalna.

Ponovni postupak

- Očekivano je bilo da se presuda ukine, budući da je ista bila manjkava u procesnom smislu, i u činjeničnom i u materijalno-pravnom. Upravo to kaže, da je presuda nejasna i nerazumljiva i da se ne vidi zašto su osuđeni lekari, odnosno da ne postoje dokazi da su osuđeni lekari načinili propust. Nadamo se da će sud u ponovnom postupku otkloniti nedostatke na koje smo mi pokušavali da ukažemo i zbog kojih smo, uostalom, i uložili žalbu - navodi Stojanov.On kaže da će sud zakazati novi glavni pretres i početi suđenje iz početka.Majka pokojne petogodišnje Dijane Ivana Mihajlović (29) kaže da je ukidanje prvostepene presude Osnovnog suda nešto najstrašnije što je doživela nakon gubitka deteta.- Oni jesu krivi, sigurna sam, to je dokazano na Sudsko-medicinskom odboru. Dokazano je da postoje propusti u radu kod njih dvojice, nema više šta da se dokazuje, samo što oni gledaju kako da izađu iz svega toga. Nećemo odustati bez obzira na to kakvu odluku sudija donese.Ne odustajuDeda Slavoljub ističe da su lekari zaslužili još veću kaznu.- Krivi su hiljadu posto za smrt moje unuke. To je dokazano. Nećemo odustati. Ako treba, i do Međunarodnog suda pravde u Strazburu ćemo ići.

Izgubili vremeNISU PREPOZNALI DA JE ŽIVOTNO UGROŽENAOtorinolaringolog Darko Civkarovski i anesteziolog Slaviša Kanački osuđeni su zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.- Krivi su što su u noći 8. januara 2011, u stanju uračunljivosti, od 2.45 do 4.45 sati u pružanju lekarske pomoći pacijentkinji iz Ćukovca staroj pet godina, koja je bolovala od akutne upale sluznice, očigledno nesavesno postupali. Oni nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost, čime je izgubljeno dragoceno vreme - stoji u presudi Osnovnog suda u Vranju.

TATJANA STAMENKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track