Mihajlović: Zaječar i Bor izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana
Foto: Tanjug

Ministarka u Zaječaru

Mihajlović: Zaječar i Bor izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana

Srbija -
Od 1. marta će to morati svi da rade. Na primer, u Zaječaru postoji šalter za informacije i posebna zgrada gde će se izdavati lokacijski uslovi i građevinske dozvole, kaže ministarka

ZAJEČAR - Zaječar i Bor već mogu da izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i poručila da će to ministarstvo pomoći svim lokalnim samoupravama u Srbiji da do 1. marta uvedu objedinjenu proceduru izdavanja dozvola.

"Počinjem obilazak lokalnih samouprava da bih videla kako će od 1. marta da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji i objedinjena procedura, odnosno izdavanje građevinskih dozvola na jednom mestu", rekla je Mihajlović novinarima u Zaječaru.

Ona je nakon razgovora sa načelnicom za urbanizam Zaječara Gordanom Ognjanović istakla da zakon predviđa da svi domaći i strani investitori, kao i fizička lica, mogu da dovbiju građevinske dozvole za manje od mesec dana.Mihajlović je napomenula da Zaječar i Bor nisu jedine lokalne samouprave u Srbiji koje već primenjuju taj zakon, ali da je svakako trenutno manji broj gradova i opština koje su uvele objedinjenu proceduru.

"Od 1. marta će to morati svi da rade. Na primer, u Zaječaru postoji šalter za informacije i posebna zgrada gde će se izdavati lokacijski uslovi i građevinske dozvole", rekla je ministarka. Kako je rekla, to je prvi korak ka uvođenju elektronske građevinske dozvole koje bi trebalo da počnu da se izdaju do kraja ove godine.

Mihajlović je naglasila da sve opštine i gradovi u istočnoj Srbiji treba drugačije da se ponašaju prema investitorima, ističući da joj je drago što Zaječar i Bor to već čine.

"Pomoći ćemo svakoj lokalnoj samoupravi koliko god možemo da zakon primene i da ne budu same u tome", poručila je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja