MISTERIJA CRKVE SA RTNJA: Hitler je odavde pošao u pohod na svet, kapelu razneli zbog zlata!

Teorija zavere?

MISTERIJA CRKVE SA RTNJA: Hitler je odavde pošao u pohod na svet, kapelu razneli zbog zlata!

Srbija -
Crkva porušena pre dvadesetak godina kada je razneta dinamitom od strane ljudi koji veruju da se ispod nje nalazi skriveno blago

Istorija Rtnja se vezuje za priču o bogatoj jevrejskoj porodici Minh koja je posedovala paraćinsku fabriku štofova, a kasnije i rtanjski rudnik kamenog uglja.Julius Minh izvršio je samoubistvo pod nerazjašnjenim okolnostima, a supruga Greta s Juliusovom braćom preuzela je rukovođenje rudnikom. Za sećanje na svog muža, Greta je sagradila crkvicu-kapelu na vrhu planine Rtanj. Crkvu je gradilo 1.000 radnika, a osvećena je 1936. Pre dvadesetak godina kapela je stradala kao posledica verovanja u rtanjske legende.Malo opširnije o crkvi na Rtnju govorio je i Dragoslav Milenović Šou za portal “Best”, a njegova priča je skoro naučno-fantastična:

- Od 1934. do 1937. na vrhu Rtnja građena je crkva Svetog Georgija. On je bio sveti ratnik, simbol hrišćanstva. Crkva je posvećena njemu s 12 pravoslavnih ikona. Sama crkva je građena u stilu jevrejske sinagoge. Spoj judeizma i hrišćanstva. S obzirom na to da su tadašnji vlasnici rudnika bili Jevreji, oni su želeli da na Rtnju spoje dve religije.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

- Izgradnju crkve finansirala je i Socijadomokratska partija Nemačke. Hitler je 1934. godine bio ovde. Energija Rtnja mu je omogućila da dođe na vlast. I on je pomoću nje pokušao da osvoji čitav svet. Ta crkva je kasnije srušena u potrazi za zakopanim zlatom. Te porodice čiji su članovi srušili crkvu su se ugasile. Trebalo bi na vrh Rtnja postaviti obeležje, makar u obliku pravoslavnog krsta. Tad bi Srbija krenula vrtoglavo napred – poručuje Dragoslav Milenović, pa nastavlja:

Dragoslav Milenović, Foto: TV Best
Dragoslav Milenović, Foto: TV Best

– Krst s crkve s vrha Rtnja je u Londonu. Urađeno je još šest kopija i one se čuvaju kao svojevrsne relikvije. Jedan od gazdi rtanjskog rudnika obesio se 1941. Nikad nije dokazao da li je izvršio samoubistvo ili je ubijen.Nije slučajno da se gazde rudnika prezivali Minh. Bog Min, otac boga Ra, pohranjen je na samom vrhu Rtanjske piramide u zlatnoj barci. Nije slučajno ni što vi danas sa mnom razgovarate. Ja se zovem D-Ra-goslav. Dakle, i ja imam u svom imenu sadržano ime boga Ra – tvrdi ovaj samoproklamovani naslednik egipatskog boga Ra.

Bilo kako bilo, crkva je razneta dinamitom u pokušajima traganja za davno skrivenim bogatstvom. Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Postoji inicijativa da se ova kapelica obnovi.

Foto: Zorana Jevtić/Kurir
Foto: Zorana Jevtić/Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track