NAJSAVREMENIJA U SRBIJI: Otvorena hladnjača za animalni otpad
Foto: Saša Urošev

Zvanično otvaranje

NAJSAVREMENIJA U SRBIJI: Otvorena hladnjača za animalni otpad

Srbija -
Leševi i konfiskati čuvaće se u Kikindi, a potom u odgovarajućem trenutku isporučivati kafileriji u Somboru

KIKINDA - Najsavremenija hladnjača za animalni otpad u Srbiji koja će poslovati pri Javnoj agenciji za poljoprivredu i malu privredu, zvanično je otvorena u Kikindi.

Izgradnja modernog objekta dnevnog kapaciteta 8,7 tona, finansirana je sredstvima IPA projekta vrednog 257.000 evra. Zajednički su ga realizovali mađarski grad Mako i Kikinda koja je obezbedila dodatnih 110.000 evra:

-Za Kikindu je ovo veoma važan projekat u pogledu pružanja komunalnih usluga, ali i sa ekološkog asprekta. Sada ćemo biti konkurentni u našem okruženju jer raspolažemo prvom hladnjačom ovog tipa u Srbiji. Međugranična saradnja s partnerima iz Mađarske i Rumunije će za Kikindu, i u narednom periodu, biti od izuzetnog značaja- poručio je Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda.

Jovan Romakov, direktor Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu, potvrdio je da su susedne opštine izrazile želju da animalni otpad s njihovog područja odlažu u ovoj hladnjači:

-U njoj mogu da se lageruju sve tri kategorije sporednih proizvoda životinjskog porekla - od leševa, nusproizvoda klanične i mlekarske industrije, do namirnica koje nemaju deklaraciju ili im je istekao rok upotrebe.

Leševi i konfiskati čuvaće se ovde, a potom u odgovarajućem trenutku isporučivati kafileriji u Somboru. Stočari će nam za odlaganje uginule stoke, plaćati 28 dinara po kilogramu – pojasnio je Romakov.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track