NE MOGU DA ZAVRŠE SEDNICU NI UZ POMOĆ OBEZBEĐENJA: Sukob u Nacionalnom savetu Crnogoraca u Srbiji
Foto: Profimedia

Ostali bez funkcionera i bez kvoruma

NE MOGU DA ZAVRŠE SEDNICU NI UZ POMOĆ OBEZBEĐENJA: Sukob u Nacionalnom savetu Crnogoraca u Srbiji

Srbija -

Rukovodstvo saveta već mesecima je na meti optužbi opozicije za netransparetnost, nepotizam i nenamensko trošenje budžetskih sredstava, a grupa članova je u decembru prošle godine obavestila o tome i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali niko nije odgovorio.

VRBAS - Nacionalni savet Crnogoraca već gotovo šest meseci bezuspešno pokušava da okonča sednicu započetu krajem prošle godine, a tokom poslednjeg pokušaja savet je ostao bez većine članova izvršnog odbora i predsednika saveta.Kako je agenciji Beta rečeno, savet ni juče, u novim prostorijama, i uz nadzor fizičko-tehničkog obezbeđenja angažovanog da obezbeđuje red i mir, nije okončao sedicu.

Rukovodstvo saveta već mesecima je na meti optužbi "opozicije" za netransparetnost, nepotizam i nenamensko trošenje budžetskih sredstava, a grupa članova je u decembru prošle godine obavestila o tome i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali niko nije odgovorio.

Umesto da tik pred isticanje zakonskih rokova usvoji finansijski izveštaj za prošlu godinu, nacionalni savet je juče ostao bez većine članova izvršnog odbora, predsednika saveta i bez kvoruma.

Na samom početku, ostavke su podneli četvoro od sedam članova Izvršnog odbora, među kojima i zamenik predsednika nacionalnog saveta Branislav Sekulić, a ubrzo ostavku je podneo i sam predsednik Ratko Šoć.Kulminacija sukoba unutar usledila je nakon što je u novembru, bez odluke saveta, za sedište tog tela iznajmljen prostor bivše Metals banke u vlasništvu Razvojnog fonda Vojvodine.

Žestoku polemiku je izazvala i kupovina polovnog nameštaja koji se nalazio u tom objektu, i to po ceni od gotovo 600.000 dinara, kao i mesečni zakup od 1.200 evra. Zbog ove polemike je i prekinuta sednica saveta u decembru.

Atmosfera pred jučerašnji neuspeli pokušaj da se sednica nastavi podgrejana je prisustvom pripadnika privatne agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje i pitanjima "ko je angažovao i platio bezbednjake".

Savet je prekinuo sednicu do daljnjeg.

Nacionalni savet Crnogoraca, koji čini 23 člana, osnovan je 23. novembra 2014. godine sa sedištem u Vrbasu i to sa ciljem da očuva kulturu, običaje, jezik i pismo ove zajednice koja prema poslednjem popisu broji 38.500 pripadnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track