NEĆE U NADNICU: Kupinu beru starci, mladima malo 1.600 dinara
Foto: Kurir

Rod odličan, ali cena niska

NEĆE U NADNICU: Kupinu beru starci, mladima malo 1.600 dinara

Srbija -
Dobar berač može da ubere dnevno i 120 kilograma, 30 kilograma za svoju dnevnicu

REKOVAC - Berba kupina u Levču je u punom jeku, rod se kreće oko 1,2 vagona po hektaru i odličnog je kvaliteta, problem je, kako je rečeno, niska otkupna cena.

"Rod je perfektan, ekstra, rodila je više nego ikada, sa kvalitetom je u početku bilo problema zbog kiša, sada se očistilo i kvalitet je izuzetan kao i krupnoća ploda", izjavio je Darko Crnić iz Fonda za razvoj poljoprivrede Skupštine opštine Rekovac.

Problem je cena koja je 50 i 60 dinara za kilogram, zavisno od sorte, i od prošlogodišnje je manja za oko 100 dinara, napomenuo je Crnić. "Proizvođači nisu zadovoljni, ali šta će moraju da rade, nema za šta da se dinar uzme pogotovo ove godine kada je propao izvoz rane šljive u Rusiju. Kome da se žale", rekao je Crnić. Poljoprivrednici Levča pod kupinom imaju oko 350 do 400 hektara.

U Levču, izrazito voćarsko vinogradarskom kraju, problem je da se pronađu berači, mladih gotovo nema, pa je sav posao pao na stare. Dnevnica za jednog berača je od 1.500 do 1.600 dinara, negde imaju hranu i piće. Dobar berač može da ubere dnevno i 120 kilograma, 30 kilograma za svoju dnevnicu, napomenuo je Crnić.

Hladnjače za otkup kupine su postavljene skoro u svakom selu, dodao je on. Crnić je objasnio da rana šljiva nije otišla na tržište Rusije, "osim dve tri ture jer nije zadovoljavala kvalitetom. Zbog kiša na plodu su bile neke flekice".

Reč je o konzumnoj šljivi, koja nije za rakiju, pa je veliki deo ploda propao, dodao je on. Crnić je ocenio da će proizvođači šljiva dobar posao sa Rusima napraviti sa šljivom sorte "stenlej" čija berba tek počinje, jer joj je cena sada oko 60 dinara. Ova sorta šljive je potisnula staru dobru požegaču i zauzima velike površine u ovom kraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track