Novi Pazar: Preko 650 prijava štete nastale u poplavama
Foto: Senko Župljanin

Sanacija u Raškom okrugu

Novi Pazar: Preko 650 prijava štete nastale u poplavama

Srbija -
Prioritet je da se što pre evakuisani građani posle sanacije vrata svojim domovima, ali i sanacija velikog broja seoskih puteva koji su u i dalje u prekidu

NOVI PAZAR - Gradski Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru i dalje je u stalnom zasedanju.

Na današnjem, jedanaestom vanrednom sastanku, članovi Štaba razgovarali su o trenutnom stanju na terenu i rezultatima rada ekipa zaduženih za sanaciju štete u polavljenim naseljima.

Prioritet je da se što pre evakuisani građani posle sanacije vrata svojim domovima, ali i sanacija velikog broja seoskih puteva koji su u i dalje u prekidu.

Građani koji su pretrpeli štetu i dalje je prijavljuju Štabu, i Odeljenju za vanredne situacije. Broj prijava štete na objektima, poljoprivrednom zemljištu i putnoj infrasturukturi porastao je na oko 650. Ekipe novopazarskog Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom za dezinfekciju,dezinsekciju i deratizaciju iz Beograda do danas su posao obavile u oko 256 poplavljenih domova.

- Paralelno sa dezinfekcijom i sušilice koje je donirala TIKA su u funkciji kako bi se domovi vratili u prvobitno stanje, a ljudi što pre ponovo uselili. Mislimo i na tridesetak građana koji su evakuisani, a koji se nalaze u novopazarskim hotelima, i njihove domove treba sanirati kako bi se i oni ponovo u njih vratili. Danas je jedna porodica smeštena u Gerontološki centar.

Prioritet je rešavanje problema na putnoj infrastrukturi, mnogi seoski putevi su u prekidu, jedan autobus je zarobljen već sedmi dan, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

On je dodao i da veliko klizište i dalje ugrožava porodičnu kuću Mujkovića u selu Murovci kod Novog Pazara, uprkos velikoj angažovanosti mašina i radnika da uklone zemljište.

Od ukupne štete dve trećine se odnose na putnu infrastrukturu. Kako je Hasanović najavio od sutra će se raditi na sanaciji prioritetnih putnih pravaca, a u narednim danima, kada se za to stvore i vremenski uslovi radovi će se intenzivirati u svim područjima u kojima su vodene bujice i klizišta naneli štetu.

Vodosnabdevanje se polako vraća u normalne tokove. Zamućenost vode na izvorištu je znatno manja, pa prerađena voda sa Filterskog postrojenja od danas stiže do domova skoro svih Novopazaraca.

Kada je u pitanju kvalitet, nadležni tvrde da voda koja se distribuira potrošačima u potpunosti zadovoljava propisani pravilnik o ispravnosti vode za piće.

Radovi na izgradnji korita reka Jošanice i Trnavice trebalo je da počne ovih dana ali zbog poplava koje su zadesile grad radovi su odloženi.

Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju i uređenje grada, Muja Šaćirovića, radovi će sigurno početi za mesec dana a Svetska banka je za realizaciju tog projekta izdvojila dva i po miliona evra.

Aleksandar Nićiforović

Foto: Senko Župljanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track