NOVO U VOJVODINI: Urađeno 7 operacija tumora mozga u budnom stanju
Foto: Marina Lopičić

Klinika za neurohirurgiju

NOVO U VOJVODINI: Urađeno 7 operacija tumora mozga u budnom stanju

Srbija -
Prva operacija tumora mozga kod pacijenta koji je bio u budnom stanju, na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine, uspešno je izvedena 2009, a pacijent je nakon operacije imao dobar oporavak i očuvan govor

NOVI SAD - Tokom februara ove godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine urađeno je sedam operacija kod pacijenata sa tumorom mozga, uz upotrebu intraoperativnog elektrofiziološkog monitoringa, od čega su dva pacijenta operisana u budnom stanju, saopšteno je danas iz te klinike.

U saopštenju se ističe da su zahvaljujući nabavci intraoperativnog elektrofiziološkog monitoringa, operacije u budnom stanju kod pacijenata sa tumorima mozga postale standardne neurohirurške procedure u Kliničkom centru Vojvodine.

"Upotreba elektrofiziološkog monitorniga i operacije tumora mozga u budnom stanju omogućile su veću intraoperativnu preciznost i pružile mogućnost proširivanja indikacija za operativno neurohirurško lečenje na teritoriji Vojvodine", kaže se u saopštenju i naglašava da su svi pacijenti koji su operisani tokom prethodnog meseca imali dobar oporavak.

Prva operacija tumora mozga kod pacijenta koji je bio u budniom stanju, na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine, uspešno je izvedena 2009. godine, a pacijent je nakon operacije imao dobar oporavak i očuvan govor. Nabavka opreme za intraoperativni elektrofiziološki monitoring u Kliničkom centru Vojvodine omogućila je izvođenje operacija u budnom stanju (awake surgery) kod pacijenata sa tumorima koji su lokalizovani u blizini centra za govor u kori velikog mozga.Prednost takvog vida operativnog lečenja, kako se ističe u saopštenju, zasniva se na mogućnosti verbalne komunikacije sa pacijentima tokom samog operativnog zahvata čime se smanjuje mogućnost povređivanja centra za govor na najmanju moguću meru i istovremeno omogućava uklanjanje što više tumorskog tkiva.

"Intraoperativni elektrofiziološki monitoring predstavlja metodu registrovanja bioelektričnih potencijala mozga i kičmene moždine uptrebom mikroelektroda i makroelektroda tokom operacije, kao i interpretaciju elektrofiziološkom monitoringa na osnovu saznanja nauke o nervnom sistemu", kaže se u saopštenju.

Elektrofiziološko praćenje nervnog sistema, kako se dodaje, podrazumeva "uočavanje i praćenje patološkog supstrata u različitim kliničkim stanjima kao što su tumori mozga i kičmene moždine, kranijalnih i kičmenih živaca, epilepsija, ekstrapiramidalni poremećaji" i Predstavlja interdisciplinarnu saradnju između neurologije, neurofiziologije i neurohirurgije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track