OPREZ: Ogromna količina nafte ispuštena u kanalizaciju
Foto: Saša Urošev

Ozbiljan ekološki akcident desio se u Kikindi, potraga za krivcima

OPREZ: Ogromna količina nafte ispuštena u kanalizaciju

Srbija -

Nadležni upozoravaju na moguće ozbiljne posledice po životnu sredinu, s obzirom na to da se nakon tretmana otpadne vode ulivaju u obližnji kanal Dunav-Tisa-Dunav

Ogromnu količinu sirove nafte i naftnih derivata nepoznati počinilac je u ponedeljak uveče ispustio u gradsku kanalizaciju, što je ozbiljno ugrozilo rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.Nadležni u JP „Kikinda“ uveravaju da zdravlje građana nije upitno, ali ovaj ekološki akcident može da ima ozbiljne posledice po životnu sredinu, s obzirom na to da se nakon tretmana otpadne vode ulivaju u obližnji kanal Dunav-Tisa-Dunav. Milan Makivić, rukovodilac Sektora vodovoda i kanalizacije JP „Kikinda“, pojašnjava da je nafta zagadila primarni deo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Ogromnu količinu ugljovodonika naši radnici su u uočili u ponedeljak uveče, oko 21.30. Konkretno rečeno, oprema može da nam zakaže, pa da zagađujuća materija dospe u bazen u kojem se nalaze bakterije za prečišćavanje i da postrojenje prestane da funkcioniše. U tom slučaju izlazna otpadna voda neće zadovoljavati pravilnik - navodi Makivić.

Zabrinut... Milan Makivić
Zabrinut... Milan Makivić

Pretpostavlja se da je počinilac korisnik koji je sirovu naftu pustio u kanalizacionu mrežu, što je zabranjeno. S ovim slučajem upoznate su sve nadležne pokrajinske i gradske službe i institucije, kao i stručnjaci novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta. Oni su obavili uzorkovanje, a rezultati analiza biće poznati narednih dana.- Zagađivača očekuje visoka novčana kazna, a biće skinut s mreže - poručuje Makivić.S. U.

Nije prvi putPOČINIOCI NISU PRONAĐENISličan incident dogodio se tokom maja i u decembru prošle godine, ali je tada u kanalizaciju ispušteno manje nafte i naftnih derivata. Počinioci nisu dosad pronađeni. Iz JP „Kikinda“ ponovo apeluju na ekološku svest i savest sugrađana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja