KURIR TV Otvoren Prirodnjački centar: Dinosaurusi postali simbol Svilajnca!
Foto: Opština Svilajnac Dobila Silvija Na Mail

Bili smo na otvaranju jedinstvenog Prirodnjačkog centra u Srbiji

KURIR TV Otvoren Prirodnjački centar: Dinosaurusi postali simbol Svilajnca!

Srbija -
Na 110 kilometara od Beograda i oko sat i po vremena vožnje nalazi se tek otvoren Prirodnjački centrar, mesto koje će vas vratiti u mezozoik, vreme kada su dinosaurusi hodali zemljom
1 / 7 Foto: Opština Svilajnac Dobila Silvija Na Mail

SVILAJNAC - Prestižna naučno-obrazovna institucija i simbol dinosaurusa, Prirodnjački centar u Svilajncu, svečano je otvoren na dan opštine tog grada, 29. juna. Uz prisustvo mnogobrojnih građana i ljudi koji su se najviše zalagali za ovaj izuzetan projekat, organizacija i otvaranje prošli su bez greške, a svi prisutni su netremice posmatrali atraktivne eksponate. Dom dinosaurusa

Kako smo kročili u grad na Resavi osetio se duh svečanosti, putevi, građevine i infrastruktura, izgledali su novo i pažljivo sređeno, kao da prošle godine u maju nisu bili potpuno potopljeni. Kao nezapamćeno važan projekat, Prirodnjački centar je počeo da se gradi 2011. godine, a njegova ukupna vrednost je iznoslila čak 6,3 miliona evra. Najveći deo te sume, 6,1 milion evra, nesebično je obezbedila Evropska investiciona banka. Nakon godina gradnje, detaljnog pripremanja i savetovanja sa vrhunskim stručnim timom iz oblasti nauke, na tlu Svilajnca iznedrila se zgrada površine 3.000 kvadratnih metara obogaćena jedinstvenim eksponatima. Nema osobe koja se neće oduševiti postavkama i fantastičnim replikama, a posebno onih 11 dinosaurusa koji su izrađeni u autentničnoj veličini. Sve što se može videti u Prirodnjačkom centru podeljeno je u tematske celine koje će vam u isto vreme pružiti i zabavu i znanje. To su: "Svet dinosaurusa", "Geološki vremeplov", "Svet minerala i stena", kao i "Biodiverzitet Srbije".

Ponos gradaPredsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović bio je ponosan zbog velikog projekta, istakao je značaj centra i pozvao sve građane da ga obiđu, informišu se, nešto nauče i uživaju u njihovom gradu. - Svega ovog ne bi bilo da nije bilo onih koji su verovali u nas i projekat, stručna javnost, Prirodnjački muzej, Rudarsko geološki fakultet, volonteri, kao i Evropska investiciona banka koja je odvojila novac za finansiranje. Svilajnac može da se ponosi ovim što ima i slobodno da se uporedi sa svetskim centrima slične prirode. Mi više ne sanjamo Prirodnjački centar, već ga živimo! Pokolenja će pričati o tome - rekao je Milanović i istakao da očekuje da otvaranje ovog naučnog kompleksa podstakne i razvoj turizma u ovom gradu i čitavoj regiji.

Na otvarnju su prisustvovali ministar prosvete Srđan Verbić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport koji su ocenili da je Prirodnjački centar na vrhunskom nivou. - Ovo izgleda fenomenalno i ja vam se iskreno divim. Ideja je da Centar promoviše nauku. Potrebno je da ljudi, bez obzira čime se bave, ponekad pažnju poklone i nauci, što se nažalost retko događa. Zato treba iskoristiti priliku da svi dođu u ovakvo mesto, da sat i po posvete naučnim temama i da uživaju u onome što on može da pruži. Evo ja ću to prvi uraditi - rekao je Verbić. Posebnu ulogu u odabiru i postavljanju ekponata imao je i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković.

Činjenice O DINOSAURSIMANekada su bili apsolutni gospodari planete- Živeli su u geološkom vremenu koji se naziva mezozoik- Prvi dinosaurusi su se pojavili pre oko 230 miliona godina- U to vreme kontinenti nisu bili kao danas, i nije ih postojalo sedam, već samo jedan- U doba Jure dinosaursi su toliko ovladali svetom, da su bili apsolutni gospodari planete- Postojalo je mnogo vrsta dinosaurusa, a neke su dostizale i više od 20 metara- To su bile najveće kopnene životinje ikada- Pre 65 miliona godina dinosaurusi su izumrli - Pretpostavlja se da je katastrofu izazvao sudar komete i meteorita sa Zemljom. To se nije desilo preko noći, već su posledice trajale nekoliko hiljada godina- Ovu hiljadugodišnju katastrofu preživele su ptice, biljke i primitivni sisari, ali dinosaurosi nisu bili te sreće- Više o njima i nakratko vraćanje u mezozoik možete doživeti u Svilajncu u jedinstvenom Prirodnjačkom centru na ovim prostorimaPrirodnjački centar otvoren je svakog dana od 10 do 18 sati, a cene karata su 500 dinara za odrasle i 350 dinara za decu, a grad Svilajnac će vas ljubozno dočekati.

Samo za najbolje ZAHVALNICE I PLAKETE Dan opštine, obeležen je u svilajnačkom Centru za kulturu, uz prisustvu 300 posetilaca, a specijalni gosti bili su učenici osnovnih i srednjih škola koji su đaci generacije i osvajači nekog od prva tri mesta na republičkom takmičenju.Njih je domaćin, Predrag Milanović predsednik opštine, pozdravio i predstavio kao nešto najbolje što Svilajnac trenutno ima. Nakon kratkog filma koji je bio osvrt na najvažnije poslove, projekte i uspehe u protekloj godini dodeljena su društvena priznanja zaslužnim građanima i partnerima opštine.Pored najboljih đaka i studenata, priznanja su dobili i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ministar prosvete Srđan Verbić, Veran Matić predsednik Upravnog odbora Fonda 92 i mnogi drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track