OTVORENO PISMO SMEDEREVSKIH NOVINARA: Gradonačelnica da nas više ne vređa!
Foto: Beta

Pretnje i govor mržnje

OTVORENO PISMO SMEDEREVSKIH NOVINARA: Gradonačelnica da nas više ne vređa!

Srbija -

BEOGRAD - Šest novinara beogradskih redakcija iz Smedereva poslalo je otvoreno pismo javnosti, domaćim i stranim institucijama i medijima, u kojem navode da godinama trpe verbalne napade gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović.

"Očekujemo Vašu pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad novinara u Smederevu, i izbegli da takav odnos i govor mržnje, rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima. Sa žaljenjem konstatujemo da nas od takvog scenarija deli samo korak", naveli su dopisnici Bete, Foneta, Večernjih novosti, Politike, Blica i Informera.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Oni su naveli da su pismom želeli da upozore nadležne i javnost da im govor mržnje koji gradonačelnica upotrebljava ugrožava bezbednost i sigurnost njihovih porodica.Prema njihovim navodima, pismo je jedini način da ukažu na "najbrutalnije verbalne napade" i omalovažavanja gradonačelnice koja su kulminirala prošle nedelje na sednici Skupštine grada.Novinari su ocenili da su napadi rezultat toga što oni "nastoje da izveštavaju istinito i blagovremeno, shodno pozivu, a ne po diktatu gradonačelnice".

"Gradonačelnica nije propustila nijedan izlazak za govornicu da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih kvalifikacija i uvreda", naveli su oni i dodali da je Avramovič dopisnice nazivala "nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove", a dopisnike "ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu".

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Iz svega toga, kako dodaju, zaključila je da dopisnici ugrožavaju dolazak investitora i da zato od njih mora da krije značajne informacije i da ih ne poziva na dogadjaje.Novinari navode da je Avramović takvim ponašanjem dovela na ivicu fizičkog obračuna odbornika Srpske napredne stranke (SNS) sa novinarma koji su došli da prate rad Skupštine. Dodali su da je vladajuća većina iz SNS-a svaku njenu reč dočekala odobravanjem, smehom i podsmehom, dobacivanjem i uvredama na račun novinara.

Smederevski novinari Milosav Slavko Pešić (Beta), Dejan Djorić (Fonet), Jelena Ilić (Večernje novosti), Olivera Milošević (Politika) Miroslav Djordjević (Blic) i Jelena Vasiljević (Informer) su uz pismo, koje je objavljeno i na sajtu UNS-a, dostavili i kraći tonski zapis koji, kako navode, "ilustruju ono što pišu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track