OVAKO SE VOLI GRAD: Užičani se sami okupili i sredili Stari grad!
Foto: PRintscreen

OVAKO SE VOLI GRAD: Užičani se sami okupili i sredili Stari grad!

Srbija -

UŽICE - Stanovnici ovog grada u zapadnoj Srbiji svima su očitali lekciju kako se voli grad!

Budi promena koju želiš da vidiš u svetu - rekao je Mahatma Gandi, a ovi Užičani su je sproveli u delo. Stari grad je već postao zapušteno mesto, a onda su organizovali akciju čišćenja i sređivanja ove srednjovekovne tvrđave.

Sve je bilo na volonterskoj bazi, kao i hrana koja im je tog dana bila obezbeđena. Za samo nekoliko dnaa Stari grad je dobio novi sjaj!

U pitanju je inače srednjovekovna tvrđava podignuta najverovatnije u drugoj polovini XIV veka da bi štitila Užice i karavanski put koji je dolinom Đetinje povezivao Moravsku dolinu sa Bosnom, Hercegovinom i obalom Jadranskog mora, prvenstveno Dubrovačkom republikom.

Novembra 1373. godine udružene snage kneza Lazara i bana Tvrtka potpomognute odredima kralja Mađarske Lajoša I opsele su u Starom gradu velikog župana Nikolu Altomanovića. Posle kraće opsade, uz pomoć topova i opsadnih sprava, Nikola se predao i tu je po naredbi Stefana Musića (uz Lazarevu prećutnu saglasnost) oslepljen, a njegove zemlje su među sobom razdelili pobednici.

Tvrđava je konačno napuštena krajem 1862. godine sa još 6 drugih kada ju je prema sporazumu sa knezom Mihailom napustila osmanlijska vojna posada, posle čega je, shodno odredbama tog ugovora, krajem zime 1863. godine dignuta u vazduh i onesposobljena za dalju vojnu upotrebu.

Danas su od tvrđave ostali delovi bedema, kula i zgrada u visini od oko jedan metar. Sa vrha se pruža pogled na plažu i skoro čitavo Užice, pa je zbog toga prava turistička atrakcija ovog kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track