PAORI U HORGOŠU PROKUKALI: Migranti nam gaze useve, kradu povrće i voće
Foto: Saša Urošev

Naličje tranzitne rute

PAORI U HORGOŠU PROKUKALI: Migranti nam gaze useve, kradu povrće i voće

Srbija -

HORGOŠ - Gomilanje migranata u improvizovanom kampu kod Horgoša, na granici između naše zemlje i Mađarske, gde se, prema poslednjim podacima, zlopati 1.500 ljudi, prozrokovalo je žiteljima ovog pograničnog mesta probleme, koji su ih tištili i prethodnog leta.

Oni se ogledaju u pogaženim njivama, ali i pokradenim povrtnjacima i voćnjacima koje brste migranti. Robert Fejstamer, predsednik opštine Kažnjiža, izjavio je da će uputiti pismo nadležnim državnim organima i upoznati ih sa problemom koji direktno pogađa paore, povrtare i voćare:­

- Reč je o ljudima koji su i lane pretrpeli štetu, kad je migrantska kriza u našoj sredini bila još izraženija. Priznaćete da im nije lako, jer drugu godinu zaredom neće ostvariti prihod zbog štete koju su pričinili migranti. Zato nameravamo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede. Očekujemo da pokažu razumevanje i obeštete oštećena gazdinstva.

Probaćemo i mi da u lokalnom budžetu, u tu svrhu, izdvojimo neka sredstva­, kaže Fejstamer i podseća da je prošlog leta, kroz Kanjižu i Horgoš, prošlo više od 150.000 migranata i izbeglica.

U odnosu na prošlu godinu, kad su se migranti kretali prugom, sada u grupama, u kojima je i po pedesetak ljudi, sada oni prelaze preko imanja i gaze useve:­

- Hodaju i kroz povrtnjake , voćnjake i vinograde. Dešava se da stradaju drveni stubovi vinograda koje kradu i koriste ih za loženje vatre. U ribnjaku se kupaju, a šamponi štete ribljem svetu. Neki vlasnici toliko su očajni, pa su počeli danonoćno da dežuraju kraj svojih poseda,­ ukazuje predsednik MZ Horgoš Robert Šorš.

Crveni krst pomaže migrantima

Ekipe Crvenog krsta Kanjiže svakodnevno izlaze na teren i migrantima dele hranu. Određene potrepštine, migranti kupuju u prodavnicama u Horgošu. Uslovi za njihovboravak u improvizovanom kampu kraj granice, nisu najbolji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track