PARE OSTAVITE KOD KUĆE:  Žur buvljak u subotu u Novom Sadu
Foto: Fonet Marko Mišić

Tu je novac bezvredan

PARE OSTAVITE KOD KUĆE: Žur buvljak u subotu u Novom Sadu

Srbija -
Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se uz muziku i piće…Raskrčite ormane, tavane i ostave

NOVI SAD - Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba, odeća, obuća, knjiga, društvena igra, disk, alat, igračka, donesite u subotu na Žur buvljak u CK13

"Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Ovde je novac bezvredan. Žur buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se uz muziku i piće…Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave", navode organizatori.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancovanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu. Buvljak počinje u 16, a završava se u 19 časova.

(Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track