POMOĆ POSLE POPLAVA: Prve isplate danas u Kraljevu, sledeće nedelje Čačak i Lučani
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Prva rešenja stigla već posle 10 dana

POMOĆ POSLE POPLAVA: Prve isplate danas u Kraljevu, sledeće nedelje Čačak i Lučani

Srbija -
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem Marko Blagojević najavio je da će danas u Kraljevu biti izdata prva rešenja za pomoć građanima čiji su objekti bili poplavljeni u poslednjem talasu.

Za druge opštine to može očekivati početkom naredne sedmice.

"Danas će biti izdata prva rešenja za pomoć i to u Kraljevu, gde je završen posao procene štete na stambenim objektima", rekao je Blagojević, navodeći da će biti izdato do 150 rešenja u tom gradu.

Blagojević navodi i da ne zna da li će to biti konačan broj, ali da je toliko objekata komisija u Kraljevu obišla, gde su ljudi prijavili štetu i gde je urađena verifikacija. Blagojević navodi da očekuje da u opštinama kao što su Čačak i Lučani počektom sledeće nedelje krene isplata pomoći, koja se, prema njegovim rečima, kreće od 120.000 do 600.000 dinara, u zavisnosti od kategorije štete na objektu.

Blagojević kaže i da će procena ukupne štete trajati nedeljama, ali da je prvi posao bila procena štete na stambenim objektima, kako bi počelo pružanje pomoći građanima. Nakon toga, kako je objasnio, kreće procena štete na objektima privrednih subjekata i poljoprivrednog zemljišta, da bi mogli da krene i isplata pomoći i privredi i poljoprivrednicima. "Ono što je važno jeste da je posao za koji nam je bilo potrebno tri meseca posle majskih poplava sada završen za 10 dana", istakao je Blagojević.

Šteta od poplava u Rasinskom okrugu oko 260 miliona dinara

Šteta nastala u poplavama koje su početkom marta zahvatile Srbiju, a tokom kojih je na području četiri opštine Rasinskog okruga bilo poplavljeno oko hiljadu hektara obradivih površina, prema prvim procenama nadležnih službi u lokalnim samoupravama iznosi oko 260 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track