PORODILJA KUCA NA VRATA, STRAH BEŽI KROZ PROZOR: Doktorka bez iskustva iz Vrnjačke Banje izvela ČUDO
Foto: Thinkstock

Nesvakidašnja priča

PORODILJA KUCA NA VRATA, STRAH BEŽI KROZ PROZOR: Doktorka bez iskustva iz Vrnjačke Banje izvela ČUDO

Srbija -

Ivana Nikolić iz Podunavaca kod Vrnjačke Banje, porodila je pre tri noći Jasminu Drenovak iz susednog sela, nakon što joj je porodilja pokucala na vrata u tri sata iza ponoći, i rekla da se porađa. Ivana, koja je sa porođajima imala susret samo na fakultetu, nije dozvolila da je strah i trema savladaju, već je u trenu u dnevoj sobi improvizovala salu za porođaj, i porodila Jasminu, kojoj je beba krenula mesec i po dana pre termina.

Jasmina Drenovak je u noći između četvrtka i petka, nakon što su joj se javili porođajni bolovi, sela u svog juga, i krenula u kraljevačku bolnicu. Možda bi mnogima izgledalo krajnje čudno da se neko sam usudi na takav potez, ali Jasmini je to bila peta trudnoća, i mogla je da predoseti da je potrebno otići kod ginekologa.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, samo što je iz svog Gračca ušla u susedne Podunavce, osetila je da je mališan krenuo da se rađa. U tom trenutku, prvo što joj je prošlo kroz glavu, bila je njena komšinica, Ivana Nikolić, za koju je jedino znala da je radila kao lekar u Službi hitne pomoći u Vrnjačkoj Banji.

- Krenula sam u bolnicu računajući da su to neki lažni bolovi. Međutim, osetila sam, i to u vožnji, da je krenuo porođaj. Setila sam se Ivane dok sam prolazila pored njene kuće, i svratila kod nje, parkirala auto i pozvonila na vrata – započinje svoju neverovatnu priču Jasmina Drenovak.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jasmina kaže da je Ivana morala da bude iznenađena samo zato što joj je neko u tri ujutro došao na vrata, a ne još i kada je čula da se porađa. - Porođaj, gotovo! Samo sam joj tako rekla s vrata. Ali, Ivana je odreagovala krajnje profesionalno. Jedino se malo namučila dok je bebu naterala da diše – kaže Jasmina, kojoj je Aleksandar peto dete, a kroz šalu i osmeh nam je rekla da nije imala slično iskustvo, odnosno da se porodi u kući, i to u tuđoj.Ivana, u čijoj se dnevnoj sobi rodio Aleksandar kao nednošče sa 2.300 grama, priznala nam je da je na trenutak bila zbunjena i da nije ni poverovala da je Jasmina trudna, jer joj se nije stomak poznavao. Ali se pribrala čim joj je stavila ruku na stomak.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Stavila sam je na gumenu prostirku u sobi, navukla rukavice i čekala bebu. Na svu sreću beba je bila okrenuta kako treba, ali vodenjak nije bio pukao, i nisam imala čime da ga probušim, pa sam se malo uplašila kako ću to učiniti, jer nikada nikog nisam porađala. Samo sam bila na vežbama iz ginekologije. Pocepala sam rukama opnu oko bebine glavice da bi mogla da diše. Pošto se porodila baš onako školski, uhvatila sam je za nogice, i malo lupkala po leđima da bi zaplakala – kaže Ivana Nikolić, koja nam je otkrila da joj je ovo bilo nešto najveličanstvenije što joj se dogodilo u životu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ivana je otkrila, da se u tom trenutku osećala kao da porađa svakog dana, po nekoliko žena, i da je to bilo kao nešto što radi svakog dana.

- Nisam imala tremu nijednog trenutka. Međutim, sat vremena posle toga, kada su mama i beba odvezeni u bolnicu, počele su da mi se tresu ruke i da mi klecaju kolena, jer je moglo da krene nešto loše – ispričala nam je ova hrabra žena.

(Blic/Nenad Božović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track