POSETA IZNENAĐENJA: Mihajlovićeva nenajavljeno kontrolisala izdavanje dozvola
Foto: Tanjug Aleksandar Stojanović

Ministarka u Valjevu

POSETA IZNENAĐENJA: Mihajlovićeva nenajavljeno kontrolisala izdavanje dozvola

Srbija -
Ocenila je da je procedura u skladu s propisima, da je šalter uredno obeležen, službena lica u potpunosti upoznata s novim obavezama, a obrasci pravilno sortirani
1 / 3 Foto: Tanjug Aleksandar Stojanović

VALJEVO - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je nenajavljeno posetila Gradsku upravu u Valjevu kako bi proverila sprovođenje izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da omogući izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana.

Kako je saopštila Gradska uprava, ministarka je rekla da je procedura "u skladu s propisima, da je šalter uredno obeležen, službena lica u potpunosti upoznata s novim obavezama, a obrasci pravilno sortirani". Ministarka je o tome razgovarala "sa službenicom koja radi na šalteru, načelnicom Odeljenja za urbanizam i načelnikom Gradske uprave". Zbog "nenajavljene posete" lokalni medijni i dopisnici beogradskih glasila nisu bili pozvani, te je ministarku u šalter-sali pratila samo jedna TV ekipa kojoj je dala izjavu, a čijih detalja nema u današnjem saopštenju.

U Odeljenju za urbanizam je rečeno da je od 2. marta podneto šest zahteva za lokacijsku dozvolu - četiri su "zaključkom" odbijena kao nekompletna, jedan je u Katastru nepokretnosti, a jedan je prosleđen u Elektrodistribuciju i Vodovod. Objašnjeno je da se nepotpuni zahtevi odbijaju zaključkom kako podnosioci ne bi ponovo plaćali propisane takse. "Institucije u Valjevu, koje postupaju u ovom poslu, elektronski su umrežene odavno, nabavljeni su i programi, ali je do zastoja došlo posle 2008. godine. Za sada sve dobro funckioniše, prilagođavamo se i mi i građani, koji shvataju da ipak nije sve do nas", rekla je agenciji Beta načelnica Jasna Avramović Aleksić.

Dodala je da projektant od početka mora da bude uključen i da uz zahtev za lokacijsku dozvolu preda gotovo idejno rešenje, što znači da projektant mora da zna šta se na toj parčeli može graditi. U slučaju "probijanja" zakonskih rokova, nadležni za to podnose prekršajne prijave, dodala je Avramović Aleksić. Ministarka Mihajlović je danas zaposlenima u tom delu Gradske uprave poklonila postere i ostavila kontakt telefone ukoliko im zatreba pomoć. Potom je u Lastri posetila dojučerašnje gradilište na sanaciji barske pruge oštećene majskim poplavama 2014, gde je razgovarala s novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track